Óvintézkedések

2020.05.07. 10:20

Lázmérővel várják a pácienseket a fogorvosok

Május 15-től újranyithatnak a fogorvosi rendelők, ami nagy megkönnyebbülést jelent mind az orvosok, mind a páciensek számára. A fogászatok természetesen szigorúan be kell tartsák a járványvédelmi előírásokat.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Közel két hónapos tétlenségre ítélte a fogorvosokat a romániai rendkívüli állapot, de május 15-től enyhébb fokozatú, ún. készenléti állapotot vezetnek be az országban, aminek következményeként a fogorvosi rendelők is újranyithatnak. A járványhelyzetre való tekintettel a fogászatok számos előírást kell majd betartsanak május 15. után, de mindezek összhangban vannak az európai gyakorlattal, mondta lapunknak Panțel Márton fogorvos, a Romániai Magánpraxisú Fogorvosok Egyesületének elnöke. A szakember már beszélgetésünk elején leszögezte, hogy profi munkát végeztek azok, akik kidolgozták a fogorvosi rendelők működési módszertanát, ugyanis a május 15-től érvénybe lépő előírások nem gördítenek semmilyen fölösleges akadályt a fogorvosok munkavégzése elé.

Se porlasztó, se megszorítás

Mint arról már korábban beszámoltunk, nagy felzúdulást váltott ki a fogorvosok körében az, hogy jelenleg csak akkor működhettek a rendelők, ha a levegő fertőtlenítésére porlasztót használnak. Ez a kitétel azonban megszűnik. Noha az új módszertanban is szerepel a levegőfertőtlenítés kötelezettsége, de május 15. után a rendelők maguk választhatják meg azt a módszert, technológiát, amivel ezt megoldják. „Ez helyes előírás, mert a fogorvos meg tudja állapítani, hogy számára melyik a legmegfelelőbb módszer, hiszen egyetlen orvos sem akarja sem magát, sem a pácienst fertőzés veszélyének kitenni” – fogalmazott Panțel Márton. A szakember szintén jó döntésnek tartja, hogy május 15. után a fogorvos döntheti el azt, hogy mi számít sürgős esetnek. „Ez nagyon korrekt előírás, hiszen eddig volt tíz sürgősségi eset, amit kezelni lehetett, de most már a fogorvos állapítja ezt meg. Az orvos már a telefonos előjegyzés során nagyjából rájön arra, hogy milyen esetről van szó, és annak függvényében hívja be a beteget” – fogalmazott Panțel Márton. Ha pedig a páciens már a fogorvosi székben ül, akkor szintén a szakember dönti el, hogy mely kezelést végzi el, illetve melyiket lehet halasztani.

Megelőzés

Az elkövetkező időszakban is a megelőzés lesz a legfontosabb, a fogorvosok is ezt a szempontot kell elsődlegesen szem előtt tartsák, amikor eldöntik azt, hogy melyik pácienst hívják be kezelésre. Panțel Márton kiemelte, hogy a kiválasztás már a telefonos előjegyzés során meg fog történni. Ugyanis a fogászat munkatársa telefonon fogja megkérdezni a bejelentkezőtől azt, hogy köhög-e, van-e láza, vannak-e légzési problémái, légúti bántalmai, érintkezésbe került-e az elmúlt tizennégy napban fertőzött személlyel, és ha ezeknek a kérdéseknek bármelyikére igenlő választ kap, akkor az orvos nem hívja be a pácienst, hanem későbbi időpontra halasztja a kezelést. Kivételt tehet, ha sürgős esetről van szó, ekkor azonban csak a nap végén fogadhatja a beteget, és ilyen esetekben további óvintézkedéseket is be kell vezetni a rendelőben. Persze a páciens mondhat bármit a telefonba, ezért a fogorvosoknak a helyszínen is meg kell mérniük a páciensek lázát, és akinek hőemelkedése van, nem engedik be a rendelőbe, tette hozzá Panțel Márton.

Óvintézkedések

Szintén fontos előírás, hogy a vírusfertőzésnek leginkább kitett, ún. veszélyeztetett kategóriákba tartozó betegeket a nap elején kell fogadni, hiszen a legjobb módszerek alkalmazása mellett sem lehet a levegőt tökéletesen fertőtleníteni, de a munkanap elején még minimális a veszélye annak, hogy az fertőzött legyen. Panțel Márton elmondta: a fogászatokkal szembeni elvárás az is, hogy a veszélyeztetett kategóriába tartozó páciensek kezelését halasszák el néhány héttel, ha nem sürgős esetről van szó. Érvényben maradnak a társadalmi távolságtartás szabályai is, tehát a fogorvosi rendelőkben sem szabad kezet fogni, kötelező lesz a maszkhasználat, továbbá nem szabad a váróteremben várakoztatni az embereket, hanem úgy kell megtervezni a napi munkaprogramot, hogy az emberek azonnal bejuthassanak a rendelőbe Az is a kikötések között szerepel, hogy több páciens nem tartózkodhat egyszerre sem a váróteremben, sem a rendelőben, és minden páciens csak műanyag védőpapucsot a lábbelijére húzva mehet majd be a rendelőbe, ahol egy epidemiológiai kérdőívet kell kitöltenie és aláírnia. Megtudtuk azt is, hogy két kezelés között legalább húsz perces szünetet kell majd tartani, ennyi idő alatt kell kiszellőztetni és fertőtleníteni a rendelőt. Panțel Márton végezetül elmondta, hogy a fogorvosok már fel vannak készülve a páciensek fogadására, ugyanakkor azt tanácsolja az embereknek, hogy amennyiben olyan fogászati kezelésről van szó, amit lehet halasztani – utalt itt alapvetően a fogtisztításra, fogkő levételre, egyszerű tömésekre –, akkor inkább várjanak még néhány hetet, ne keressék fel május 15-e után azonnal fogorvosukat.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában