Védőmaszk helyett

2020.05.27. 16:59

Így biztos a távolságtartás

A társadalmi távolságtartás betartását elősegítő cipőket készített egy kolozsvári cipészműhely, tekintve, hogy sokan még most is túl közel mennek embertársaikhoz.

Forrás: Dejeanul 1

Május 15-e után ugyan enyhítettek a szigorú intézkedéseken, de az új koronavírussal szembeni védekezés nem szűnt meg, továbbra is be kell tartani bizonyos szabályokat, köztük azt is, hogy nem közelítjük meg túlságosan a körülöttünk levőket. Azoknak is talált megoldást egy kolozsvári cipészmester, akik képtelenek betartani a távolságot. Grigore Lup cipészmester hosszú évek óta űzi a szakmát, de a járvány és az emiatt behozott szigorítások az ő vállalkozását is érintették, ezért, hogy hamarabb túl legyünk ezen az időszakon, elkészítette a társadalmi távolságtartást szolgáló hosszú orrú cipőket, amelyek mérete 70-es számtól kezdődik, és viselőjének minimum fél méteres távolságot kell tartania másoktól.

Grigore Lup cipészmester

„Láttam a tévében, hogy sokan nem tartják be a szabályokat. Akár a gyógyszertárba mész, akár a bankba, valaki olyan közel jön hozzád, hogy szinte már a füledbe lélegzik. Azt gondoltam, csináljunk néhány cipőt azoknak, akik nem tartják a távolságot, őket ezzel lehetne büntetni” – mesélte viccesen Grigore Lup egy kolozsvári lapnak. Tekintélyes méretük ellenére a cipők igen könnyűek és nem kell hozzá sokkal több erő, hogy sétálhasson benne valaki, csak bátorságra van szükség. A cipészmester a járvány esetleges második őszi hullámára is felkészült, és egy hosszú orrú bakancsot is készített 75-ös méretben. Egy ilyen cipő elkészítése kétszer annyi munkába kerül és természetesen a felhasznált anyagmennyiség is sokkal több, és ez az árán is meglátszik: egy pár körülbelül 500 lejbe kerül.

A cipészmester ezidáig csak színházaknak készített rendelésre hasonló dizájn- vagy bohóccipőket, a mostani is inkább reklámfogás, de lehet, hogy hamarosan felbukkannak a bátor jelentkezők, akik nap mint nap hordanák ezeket.

A Grigore Lup-al készített interjút az alábbiakban tekinthetik meg:

 

 

Borítóképünkön: a mester és alkotása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában