Mosoly a múltból

2020.04.17. 11:20

Vidámságot csempészne a hétköznapokba

Hetente egy alkalommal, hétfőn vagy kedden Molnár Júlia színművésznő részleteket olvas fel Nemlaha György Rivalda, avagy mosoly a múltból című könyvéből. A körülbelül ötperces felvételeket a Facebook-oldalán lehet megtekinteni, illetve meghallgatni.

Ciucur Losonczi Antonius

A helyi színjátszás gazdag múltjából (Szigligetitől errefele) merített történetek főhősei Nagyváradhoz köthető művészek, írók, költők, politikusok és más közéleti személyiségek. Igazából Nemlaha Györgytől származott az online felolvasás ötlete, akinek a Rivalda, avagy mosoly a múltból című könyve 2018-ban jelent meg az Europrint kiadónál. „Miért ne olvasnál fel belőle, hiszen olyan híres emberekről van szó benne, akik váradiak voltak, vagy megfordultak a városban. Az események itt történtek meg velük, biztos, hogy ez sok mindenkit érdekel. Nemcsak az időseket, hanem talán még a fiatalokat is, hiszen a színház hőskorának is emléket állít” – javasolta az író, szerkesztő Molnár Júliának.

A színművésznő örömmel bólintott rá a kezdeményezésre, arra is gondolva, hogy noha rengeteg tehetséges személy kötődik a váradi színjátszáshoz, sokaknak a neve az idők folyamán méltatlanul feledésbe merült. Kultúrtörténeti kuriózumok is előkerülnek ugyanakkor, és az első, e heti posztolásra adott reakciók arra utalnak, hogy sokakat érdekel a téma. Nemcsak a színházkedvelőket, vagy az itt élőket, hanem az innen elszármazottakat is. „Én mindenesetre nagyon élveztem a könyvet, egy szuszra kiolvastam. Ebben a nyomorúságos helyzetben, amiben vagyunk, a bezártságunkban, amit mindenki egyre nehezebben visel, jó dolog egy kis vidámságot csempészni a hétköznapokba. A történelmi tapasztalatok is azt mutatják, hogy szükség van erre, hiszen ha visszapillantunk, azt olvashatjuk a száz évvel ezelőtti krónikákban, hogy a spanyolnátha járvány után is főleg operetteket, vígjátékokat játszottak a színházak. Az elhangzó anekdoták emellett a nosztalgiázásnak is teret engednek, hiszen a főhősök is azoknak az utcáknak a köveit koptatták, amelyen mi is járunk. Arany János, Tisza Kálmán, Fráter Loránd, Dalnoky Viktor, Nagy Endre – hogy csak néhány nevet említsek ezek közül” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Molnár Júlia.

A borítóképen: Molnár Júlia színművész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában