Koronavírus

2020.04.02. 09:58

Két gyógyult, öt új fertőzött, tízzel több személy karanténban Biharban

A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) tájékoztatása szerint április 1-jén, szerdán reggel fél kilenckor a megyében 274 személy volt karanténban, ez tízzel több, mint egy nappal korábban.

Forrás: Shutterstock

Pap István

A házi elkülönítésben tartózkodó Bihar megyei személyek számáról továbbra sem közöl adatot a DSP. Nagyon jó hír viszont az, hogy két COVID-19 vírussal fertőzött, Bihar megyében kezelt személy meggyógyult, áll a hivatalos tájékoztatásban, de sem a gyógyultak koráról, sem neméről vagy illetőségéről nem nyújtanak további információkat. A Bihoreanul hetilap saját, meg nem nevezett forrásaira hivatkozva azt írja online kiadásában, hogy Bihar megyében újabb öt koronavírus-fertőzöttet azonosítottak be kedden a váradi városi kórház laborjában elvégzett tesztelések nyomán, ezzel huszonötre emelkedett a fertőzöttek száma Biharban. Tulajdonképpen tehát huszonhét COVID-19 vírussal fertőzött személyt ápoltak eddig megyénkben, de ketten közülük már felgyógyultak. Ugyanakkor a Nagyváradon szerdán elvégzett ötvenegy teszt közül hét minta Szatmár megyéből érkezett, és ezek közül kettő pozitív lett. A Bihoreanul forrásai szerint a nagyváradi városi kórház VI. emeletén huszonnégy koronavírusos beteget ápolnak, egy páciens az intenzív osztályon van, míg a III. emeleten húsz koronavírus-gyanús beteget tartanak megfigyelés alatt. A hírek szerint Nagyváradon egyetlen orvos sem fertőződött meg.

Felkészülve

Gheorghe Carp, a Bihar megyei kórházak koordinátora egyébként leszögezte, hogy a nagyváradi városi kórház el van látva a betegek ellátásához szükséges gyógyászati eszközökkel, ugyanakkor a beszerzett PCR-berendezéssel folyamatosan tesztelik az egészségügyi személyzetet is, hogy kiszűrjék az esetleg megfertőzötteket. Gheorghe Carp hozzátette, hogy jelenleg két hétre elegendő fertőtlenítőszer és védőfelszerelés áll a kórház rendelkezésére, de már leszerződtek egy nagy mennyiségű szállítmányt, ami hamarosan megérkezik. Gheorghe Carp szakértői véleményekre támaszkodva úgy ítéli meg, hogy külbelül húsvét idején fog tetőzni a járvány Romániában.

Szolgálatban

A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság tegnapi közleményében ismerteti a járvány megfékezésében alapvető fontosságú rendvédelmi szervek és intézmények tevékenységét. A közleményből kiderül, hogy március 31n reggel nyolc óra és április 1-jén reggel nyolc óra között a Bihar megyei rendőrök 2564 ellenőrzést végeztek az otthoni elkülönítésben lévő személyeknél, 30 konvojt szerveztek az otthoni karanténba tartóknak. Ezekben a missziókban összesen 397 rendőr és helyi rendőr vett részt. A csendőrök kilenc konvojt kísértek Bihar megye határáig, és szintén a csendőrség biztosítja a megyében lévő két aktív karantént is. Ezekben az akciókban 83 Bihar megyei csendőr vesz részt. A katasztrófavédelem alkalmazottai egy olyan küldetésben vettek részt az említett időintervallumban, amelyben a megye valamelyik karanténjába kísérték az oda tartó konvojt, ők segítik a közegészségügyi igazgatóság munkatársait a borsi vámon, és szintén ők biztosítják a fertőzött, vagy fertőzésgyanús személyek szállítását. Mindezekben a missziókban a katasztrófavédelem 21 dolgozója tevékenykedett. Az említett huszonnégy órás időintervallumban Bihar megyében összesen tizennégy bírságot róttak ki 40.750 lej összértékben az országos szinten hozott rendelkezések áthágása miatt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában