Köztéren

2020.04.24. 14:58

Helyet „talált” a Barátok temploma előtt ifj. Rimanóczy Kálmán szobra

Ottjártunkkor, pénteken kora délután éppen a feliratot helyezték el a Rimanóczy-szobor talapzatán a nagyváradi Barátok temploma előtt. Az avatóünnepséget – melyet a nagy építész születésnapjára, május 1-re terveztek – a járványhelyzet miatt nem lehet megtartani, magát a szobrot azonban kihelyezték a köztérre.

Forrás: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal egy régebbi közleményében emlékeztet arra, hogy ifj. Rimanóczy Kálmán (1870–1912) rövid, mindössze húszéves karrierje során (1892–1912) számos jelentős építészeti értékkel bíró ingatlant tervezett Nagyváradon. Legreprezentatívabb munkái között említik a városháza és az ügyvédi kamara épületét, a pénzügyi igazgatósági palotát, a Moskovits-palotát, a görögkatolikus püspöki palotát és a gyakorlatilag teljesen átépített Barátok templomát.

Nagyvárad új köztéri szobra Alexandru Păsat román szobrászművész alkotása

A közelmúltban elhunyt Péter I. Zoltán helytörténész A két Rimanóczy – A nagyváradi városkép alakítói című könyvében a következőket olvashatjuk: „A modern városalakító munkát, amelyet id. Rimanóczy Kálmán kezdett el, fia, ifj. Rimanóczy Kálmán folytatta, és ha élete folyása nem szakadt volna meg váratlanul 42 éves korában, akkor vélhetően ki is teljesítette volna. Tanulmányainak, külföldi tapasztalatainak és műszaki zsenialitásának egész kincsestárát alkalmazta, hogy Nagyvárad valóban jelentős, a vidéki települések sorában élen járó város legyen. Mindez sikerült is neki, miközben megalkotta legnagyobb, legjelentősebb váradi művét, a városházát. Szomorúan állapították meg kortársai, hogy e monumentális munka lázában mindenre és mindenkire gondolt ifj. Rimanóczy Kálmán, csak önmagára nem. Csak arra nem, hogy elpazarolja életerejét és ennek következtében idő előtt, férfikora delén itt hagyja szeretett szülővárosát. Ugyanezt írta a rá jellemző váteszi adottsággal már 1903 nyarán Ady Endre is, aki a városháza építésének befejezése előtt megállapította egyik újságcikkében: »A művészember beteges ambíciójával feküdt neki régi kedves ideájának. Száraz, józan, hozzáértő emberek mondják, hogy erre az ambíciójára rá kell fizetnie, azon kívül, hogy lelkének, erejének legjavát rakta a kövekbe. Miután a mai modern arcú Nagyváradot jó részben ő rajzolta meg, triumfálni akart az új székházban, s ez sikerült is neki...«”

Borítókép: ifj. Rimanóczy Kálmán szobra a Barátok temploma előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában