Együtt vagyunk!

2020.04.22. 10:14

Fiatal önkéntesek is segítenek a rászorulóknak

Együtt vagyunk! elnevezéssel működik egy ideje Nagyváradon egy önkéntes hálózat, melyet az alapítók azzal a céllal hoztak létre, hogy segítsenek mindazoknak, akik a koronavírus-járvány miatt bevezetett szükségállapotban erre rászorulnak. Fiatalok is bekapcsolódtak a csapatmunkába.

Ciucur Losonczi Antonius

A hálózatot az RMDSZ, a történelmi magyar egyházak, civil, ifjúsági és karitatív szervezetek hozták létre arra gondolva, hogy ebben a nehéz időszakban sok magyar ember van olyan helyzetben, hogy segítségre szorul, mert például idős, egyedülálló vagy beteg. Az alapítók az RMDSZ által delegált Összefogás Nagyváradért Egyesület, a Caritas Catolica, a református Diakónia Keresztyén Alapítvány, valamint a Nagyvárad-Belvárosi Baptista Gyülekezet, illetve partnerként csatlakoztak még az RMDSZ Bihar megyei és nagyváradi szervezetei, a váradi RMDSZ Nőszervezet, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD), a Magyar Ifjúsági Egyesület (MIÉRT), a Máltai Szeretetszolgálat, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az Ovisuli Egyesület és a Holnap Kulturális Egyesület.

Több olyan fiatalt is megszólaltattunk, akik az egyuttvagyunk.ro csapatát erősítik. Újhelyi Noémi lapunknak azt nyilatkozta: számára sem könnyű a mostani helyzet, s úgy véli, a szépkorúaknak még nehezebb. Mindig is úgy gondolta, hogy az egyik legnemesebb emberi erény a segítségnyújtás, ezért jótékonykodik, amikor lehetősége adódik erre. Amikor meglátta a felhívást, nem sokat teketóriázott tehát, hanem rögtön jelentkezett. A múlt héten kapcsolódott be, egy mozgásában korlátozott olyan idős urat kellett elvigyen autóval a bankhoz, hogy kifizesse a számláit, akinek a gyermekei nem élnek Váradon. Aranyos volt a bácsi, a kezdeti bizalmatlanság hamar feloldódott köztük. Mint kiderült, amíg egészséges volt, egész életében saját maga intézte az ügyeit, ezért volt az elején egy kicsit türelmetlen. Amúgy általános vélemény, hogy a rendelkezésre álló két óra kevés, különösen akkor, ha villamosra is kell várni, mert nincs a közelben gyógyszertár, bank, vagy nehezebben mozog valaki. A felvázolt esetben is többen álltak az automatánál, egy középkorú férfi és egy fiatalember ugyan előre engedték a botjára támaszkodó bácsit, két nő viszont nem, holott 11–13 óra között az időseknek prioritásuk van.

Kovács Viktória arról számolt be, hogy a két néni, akiknek segített, nagyon kedvesek voltak. Érthetően elmondták, hogy mit szeretnének, illetve már bevásárlólistával várták őt, hamar közvetlenné vált köztük a kapcsolat. Ő amúgy azért jelentkezett önkéntesnek, mert neki is van egy nagymamája, aki segítségre szorul – tudtuk meg tőle.

Kőrösi Kristóf, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) elnöke úgy fogalmazott: mivel már régóta aktív tevékenységet fejt ki a civil szférában, nem volt kérdés számára, hogy neki és csapatának csatlakoznia kell a hálózathoz. Így aztán amikor jött a megkeresés Pető Dalma részéről, hogy tenni kell valamit a magyar közösségért, örömmel mondott igent. Arra gondolt: ők fiatalok, egészségesek, rendszeresen sportolnak, ezért természetes, hogy segítenek az időseknek, akik sokkal veszélyeztetettebbek, mint ők. Eddig hat esete volt, tapasztalatai szerint a nénik és bácsik kedvesek, nagyon örülnek a segítségnek.

Cefan Kinga

Cefan Kinga NMD-alelnök nyolcadikos korában kezdett el önkénteskedni, és annyira megszerette, hogy „benne ragadt”. Mindig olyan beállítottságú volt, hogy szívesen segített. Amikor tehát hallotta Kristóftól, hogy megalakult az együttvagyunk.ro platform, boldogan csatlakozott. Úgy vette észre, hogy az idősek borzasztóan hálásak, hiszen főleg nekik kell segíteni. Egy bácsinak receptet kellett kiváltania, aki – mivel egymáshoz közel laknak –, megkérdezte, hogy máskor is igénybe veheti-e a segítségét. „Már csak azért is megéri ezt csinálni, mert örömöt lehet vele okozni” – hangsúlyozta Kinga.

Az Együtt vagyunk! Hálózat részleteiről érdeklődni az office@egyuttvagyunk.ro e-mailon keresztül lehet, és a 0770-918-097-es telefonszámon (hétköznap 10–16 óra között) kereshetik a www.egyuttvagyunk.ro segítőplatform csapatát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában