Online edzenek

2020.04.03. 11:23

A szükségállapot idején otthon gyakorolnak a Sunshine Dance tagjai

A koronavírus-járvány okozta szükségállapot idején sem állt le az élet a Sunshine Dancenél: Szűcs Tímea irányításával egy applikáción keresztül a lányok otthon edzenek, hogy ne veszítsék el mindazt ezekben a hetekben, esetleg hónapokban, amiért annyit küzdöttek a különböző versenyeken.

Ciucur Losonczi Antonius

Számos versenyről most sajnos le kellett mondaniuk, hiszen a koronavírus-járvány miatt elhalasztottak több olyan bel- és külföldi megmérettetést, melyekre a Sunshine Dance már bejelentkezett korábban. Tervbe volt véve például Miskolcon az Abigél többfordulós nemzetközi táncfesztivál, melyen mindig részt vesznek, majd Budapesten, Debrecenben és Nagyváradon is lettek volna fellépéseik. Július elején pedig saját szervezésben a már hagyományosnak számító váradi tánctábor szerepelt a naptárukban, melynek megvalósítása most kérdőjelessé vált az előre kijelölt időpontban. Mindenesetre készülnek rá, és valamikor mindenképp megtartják.

„Már szinte indulásra készen álltunk, amikor csapásként ért bennünket is az a hír, hogy sorra fújják le a versenyeket. Emellett az edzéseket se tudtuk megtartani, hiszen itt, Romániában is nagyon szigorú korlátozások léptek életbe” – nyilatkozta lapunknak Szűcs Tímea, a Sunshine Dance vezetője. Hozzátette: mindenkit arra buzdított, hogy ne hagyja abba a gyakorlást, illetve valamilyen módon teremtsenek kapcsolatot egymással. így jutott eszébe neki is az online oktatási forma, s végül hosszas keresgélés után talált egy olyan applikációt, melynek segítségével könnyedén és akadálymentesen hallják és látják egymást. „Én is látom őket, ők is látnak engem” – magyarázta. Az is lényeges szempont volt számára, hogy ne csak néhány személlyel tudja tartani a kapcsolatot, hiszen neki mindenki számít, mint ahogy az is fontos, hogy valamennyien tudjanak csatlakozni ehhez a programhoz. Arra biztatta tanítványait, hogy heti két-három alkalommal gyakoroljanak ily módon, illetve lépjenek be a csoportba. A kicsiknek, a közepeseknek és haladóknak, mindenkinek egyaránt tart online foglalkozásokat. Nyújtanak, arra törekednek, hogy szinten tartsák a hajlékonyságot, hiszen igazából az a fő cél, hogy formában tartsák magukat. Ne veszítsék el mindazt ezekben a hetekben, esetleg hónapokban, amiért megküzdöttek az edzéseken, versenyen.

Tímea elmondása szerint a gyerekek nagyon élvezik, rengeteg pozitív visszajelzést kapott tőlük és a szüleiktől is arról, hogy ez milyen jó dolog, és mennyire örülnek neki. „Úgy látom, hogy nagyon hatásosnak bizonyult ez az ötlet, ezért ebben a hónapban is folytatni fogom az online edzéseket. Mindent megteszek azért, hogy a lányok ne veszítsenek a formájukból, és a fittségi szintjüket meg tudják őrizni” – hangsúlyozta.

Kamera előtt

És hogy mindez hogyan működik? Tímea elindítja a csoporthívást, majd a gyerekek bekapcsolódnak. A kamera előtt beszél hozzájuk, mutatja a gyakorlatokat, sorba veszi azokat az elemeket, melyeket a hagyományos edzéseken is meg tudnak csinálni. Természetesen nem mindenkinek akkora a szobája, mint egy táncterem, de igazából nincs is szükség nagyobb helyre. Egyeseknek van kertjük, kimehetnek oda, illetve ha más helyet nem találnak, akár egy előszoba is alkalmas erre. A lányok elővesznek egy kis szőnyeget vagy matracot, és figyelemmel hallgatják, amit mond. Egyszerre, szinkronban dolgoznak, illetve az applikáció lehetővé teszi azt is, hogy kijelöl egy gyermeket, hogy ő mutassa a feladatot, ha szépen és helyesen tudja ezt demonstrálni.

Körülbelül 30 és 40 közöttire tehető azon lányok száma, akik részt vesznek ezeken az órákon. Egy foglalkozás kétszer 40 percet tart, egy kis ivószünettel. Ettől a hónaptól kezdve a csoportokra bontásokkal is megpróbálkozik Tímea, külön kezdőre és külön haladóra, hogy azért meg tudja szűrni a gyakorlatokat, egy kicsit jobban tesztre szabni ezeket úgy, hogy közben haladjanak előre. Elismeri: eleinte nehéz volt megbarátkozni azzal, hogy egy ideig online fognak zajlani az órák, illetve egyes szülőkön is kifogott a technika ördöge, hogy most milyen gombot kell megnyomni. „Hozzá kellett idomulni ehhez a folyamathoz, mely azért nem annyira egyszerű. Számomra is egy teszt volt, készülnöm kellett rá, de szerencsére úgy tűnik, hogy sikeres és beválik, úgyhogy amíg csak tudom és szükséges, ezt a módszer fogom használni, hazulról, és én is arra buzdítok mindenkit, hogy maradjon otthon!” – üzeni a Sunshine Dance vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában