In vitro fertilizáció

2020.03.04. 11:10

Szervezeten kívüli megtermékenyítés Váradon is

Törő Enikő

Románia észak-nyugati részében egyedülállónak mondható a Calla klinika tevékenysége, ugyanis február végén megkaptak minden engedélyt, ami ahhoz szükséges, hogy mesterséges megtermékenyítéseket végezhessenek itt. Ennek részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be az ott dolgozó orvosok.

A Calla nőgyógyászati és meddőségi klinika 2013-ban nyitott meg, régi álmuk, hogy in vitro fertilizációval is foglalkozzanak. Romániában Temesváron, Marosvásárhelyen és Bukarestben van még erre specializálódott klinika. Mint azt dr. Liana Antal és dr. Anca Huniadi szülész-nőgyógyászok kifejtették, 35 éven felüliek esetében négy párból egy, 35 éven aluliaknál pedig öt párból egy küzd ilyen problémákkal. A váradi klinikán minden szükséges vizsgálatot el tudnak végezni, a megtermékenyítés előtti kezelést végrehajtani, s a mesterséges megtermékenyítés minden szakaszát. Emellett petesejt és sperma lefagyasztását is vállalják, tárolásukra akár 10–20 évig is lehetőség van. Mint megtudtuk, petesejt- és spermabankokkal is megegyezés született a partneri kapcsolatról, a szerződések megkötése folyamatban van.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában