Védelem

2020.03.18. 10:00

Még ebben a hónapban megnyílik a védett ház Váradon

Családon belüli erőszakot elszenvedő nők számára nyitnak védett házat Nagyváradon, a gondozás mellett tanácsadást is nyújtanak a rászorulók számára.

Törő Enikő

Egy nőnapi, a családon belüli bántalmazást ellenző rendezvényen jelentette be a Lámpás Alapítvány egyik munkatársa, Vura Ottília, hogy hamarosan védett ház nyílik Váradon azon nők számára, akik erőszak áldozatává váltak. Mint azt lapunknak elmondta, a védett ház kialakítása a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) egyik projektje, így a további részletekről Szántó Ildikótól, az igazgatóság vezetőjétől érdeklődtünk. A házat a „Vénusz – együtt egy biztonságosabb életért” pályázat keretében nyitják meg, Bihar megyében Nagyváradon lesz a központ, ahol egy hatszobás épületet alakítanak ki a bántalmazott nők és gyermekeik számára.

Szántó Ildikó

Egy személy/család maximum egy évig tartózkodhat a házban, gondozást (ellátást) biztosítanak a számukra, emellett tanácsadást is nyújtanak és az áldozatok reintegrációs programban is részt vehetnek. Ennek keretében – ha szükség van rá – segítenek munkát is találni és saját lábra állni. Az országban egyébként 42 megyében zajlik a három évre szóló projekt, a váradi védett központot a DGASPC ezután is támogatni fogja. A védett ház kialakítása egy hiánypótló tevékenység, tudtuk meg, ugyanis a megyében nincs ilyen. Anyaotthon ugyan van, ami most is teltházas, de hasonló kaliberű védett ház nincs.

A védett ház pontos címe titkosított lesz, azonban ha valaki kapcsolata szeretne kerülni annak vezetőivel, segítőivel, hívja a 0259/476-371-es (DGASPC), 0764-043-989-es (Lámpás Alapítvány), illetve a 112-es segélyhívószámot. A legtöbb esetben, tette hozzá Szántó Ildikó igazgató, a családon belüli erőszak eseteit a rendőrség fedezi fel, ők pedig biztonságos helyre viszik az áldozatokat. Az ilyen esetekben egyébként a rendőrség, a DGASPC, a Lámpás Alapítvány és az Esélyegyenlőségi Minisztérium közös protokollja lép életbe, miszerint a DGASPC lakhelyet és tanácsadást biztosít, a Lámpás Alapítvány pszichoszociális és jogi tanácsadást nyújt, a rendőrség felveszi az adatokat és eljárást indít, az Esélyegyenlőségi Minisztérium pedig magát a pályázatot támogatja.

Távoltartási végzés

Vura Ottília, a Lámpás Alapítvány munkatársa tájékoztatta lapunkat arról, hogy törvény szerint mi minősül családon belüli erőszaknak és arról, hogy a rendőrség milyen védelmet tud biztosítani az áldozatoknak – ugyanis az elmúlt év végén szigorítás lépett érvénybe. Tehát a családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló 2003/217-es törvénynek megfelelően családon belüli erőszaknak minősül minden olyan mulasztás vagy szándékos testi, szexuális, pszichológiai (lelki), gazdasági, szociális (társadalmi) vagy szellemi (spirituális) bántalmazás, amelyet családi körben, házastársak, volt házastársak, élettársak vagy volt élettársak közötti viszonyban követnek el, függetlenül attól, hogy a bántalmazó együtt lakik vagy sem az áldozattal.

A rendőrség hivatalból is közbeléphet családi belüli erőszak esetén, vagy intézkedhet azt követően, hogy valaki (áldozat, családtag, barát, szomszéd stb.) bejelentést tett az 112-es egységes segélyhívószámon. A rendőrnek azonban kötelessége az áldozatot és az agresszort is tájékoztatni arról, hogy milyen intézkedéseket hozott. 2018 végétől kezdődően a rendőrök ideiglenes távoltartási végzést állíthatnak ki, az ideiglenes kényszerintézkedés öt napig érvényes és bírói beleegyezés nélkül rendelhető el, fejtette ki a Lámpás Alapítvány munkatársa. Ugyanezen szigorítás és módosítás része, hogy a rendőrök azonnal eltávolíthatják a bántalmazót az áldozat környezetéből, akkor is, ha egy közös otthonról van szó.

A távoltartási rendeletet akkor állíthatják ki a rendőrök, ha a felmért helyzet súlyosnak minősül. A helyzetet egy 21 kérdéses űrlappal mérik fel a rendőrök, melynek az első hét kérdése a súlyos esetekre vonatkozik. Az áldozatnak olyan kérdésekre is válaszolnia kell, mint például: „Használt-e valaha ön ellen fegyvereket, tárgyakat?”, „Ha igen, szenvedett-e sérüléseket, zúzódásokat, szúrást, lövést, égést, csonkítást stb.?” Amennyiben a hét kérdésre kettőre igennel válaszol az áldozat, vagy a további 14-ből hatra felel igennel, a rendőr azonnali intézkedéseket tesz, tehát kiállítja az ideiglenes távoltartási rendeletet. A távoltartási rendelet megszegése egy hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel járhat.

 

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában