Szünetelő nyilvános liturgiák

2020.03.20. 10:45

Minden nyilvános liturgiát felfüggesztettek ideiglenesen a római katolikus templomokban

Böcskei László megyés püspök az előző körlevelében ismertetett, a koronavírus-fertőzés megelőzésére elrendelt óvintézkedéseket követve, illetve az államigazgatási szervek újabb rendeletéhez igazodva, kiegészítő módosításokat tett kötelezővé a római katolikus egyházmegye területén.

Fotó:

Ciucur Losonczi Antonius

A nagyváradi egyházmegye főpásztora hangsúlyozza: a római katolikus templomok nyitvatartásával továbbra is biztosítani szeretnék a lehetőséget arra, hogy a lelki megnyugvást kereső emberek megtalálják a megerősödés forrásait. „Nagy körültekintéssel és a fertőzést megelőző higiéniára vonatkozó intézkedések követésével biztosítsuk templomaink nyitvatartását” – fogalmazott legújabb körlevelében. Bejelentette ugyanakkor, hogy 2020. március 19-én, csütörtök reggeltől minden nyilvános liturgiát ideiglenesen felfüggesztenek. A jelenlegi szigorítások feloldásáig ugyanis nyilvánosan sem szentmisét, sem más liturgikus alkalmat nem tarthatnak a templomokban.

„Paptestvéreimet kérem, hogy továbbra is ragaszkodjanak a napi szentmise bemutatásához, történjen ez nép nélkül a templomban vagy más istentiszteleti helyen. A már felvett miseszándékokat is a hívek részvétele nélkül bemutatott szentmisén végezzük el. Ahol ez lehetséges, meg lehet szervezni a szabadtéri misézést, mindenben igazodva a kültéri rendezvényekre előírt feltételekhez: nem lehet jelen több mint 100 (száz) személy, a résztvevők pedig kötelesek legalább karnyújtásnyi távolságot tartani egymástól. A szabadtéri szentmiséket rövidített formában végezzük, a hívek pedig vállalják fel a szabadtéri szentmise követésével járó áldozatot” – kérte Böcskei László.

A székesegyház előtti téren vasárnaponként szabadtéri szentmisét mutatnak be 8, 10, 11.30 és 18 órai kezdettel. A rendkívüli állapotra való tekintettel azok, akik nem tudnak részt venni a vasárnapi vagy ünnepnapi szentmisén felmentésben részesülnek azzal a feltétellel, hogy otthonukban imádságos lelkülettel, lehetőség szerint a szentmise-közvetítéseket követve megszentelik az Úr napját. A hívek próbáljanak bekapcsolódni a szentmise-közvetítésekbe, amelyekről az egyházmegye honlapján (www.varad.org) tájékozódhatnak. A kézbe történő áldoztatásra való tekintettel azt javasolják, hogy az adománygyűjtést (perselyezést) az áldoztatás után végezzék el.

„A megszorító intézkedések közepette is igyekezzünk lehetőséget biztosítani híveinknek a szentgyónás elvégzésére. Tanúsítsunk elővigyázatosságot a gyóntatási lehetőség kialakításában: lehetőleg ne zárt helyen történjen a gyóntatás, és tartsuk meg az előírt távolságot. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a szentségek által idős és beteg testvéreink is részesülhessenek Isten erősítő, gyógyító és vigasztaló kegyelmében. Nagy elővigyázatossággal járjunk el, amikor beteghez hívnak, a kórházi betegellátást pedig az illetékes hatóságok előírásait követve végezzük. A temetések végzésével kapcsolatban is a helyi hatóságokhoz kell fordulni érdemi információért. Minden plébániai közösségben figyeljünk a betegekre és az egyedülállókra. A hatóságokkal való együttműködésben szervezzük meg a szükséget szenvedők megsegítését. A püspöki hivatal irodái továbbra is nyitva vannak, viszont kérjük, hogy személyesen csak sürgős esetekkel keressék fel a püspökség munkatársait. Minden más ügyben a dmvl@rdsr.ro e-mail címen forduljanak hivatalunkhoz. A plébániák irodáit a megfelelő óvintézkedések betartásával tartsuk nyitva, buzdítva híveinket arra, hogy a megszorítások mellett tartsanak ki az imádságban, az Isten- és az emberszeretetben, és ajánlják fel a jelenlegi próbatételeket a szenvedő lelkek üdvösségéért” – olvasható még a körlevélben.

A Romániai Püspöki Kar egyébként 2020. március 22–24. között (vasárnap, hétfő, kedd) imahadjáratra hív mindenkit a koronavírus terjedésének megfékezésére, ezért Böcskei László megyés püspök arra kéri paptestvéreit, hogy a fent jelzett napokon, 15–17 óra között, a rózsafüzér négy koszorújának elimádkozásával csatlakozzanak az imahadjárathoz, és híveiket is buzdítsák, hogy egyénileg kapcsolódjanak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában