Kényszerszünet

2020.03.11. 10:55

Bezárnak az iskolák, a szülők nem örülnek

Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök az országos vészhelyzeti bizottság hétfő esti ülését követően jelentette be, hogy mától kezdődően, egész március 22-éig minden iskola, óvoda tevékenységét felfüggesztik. A szülőknek egy napjuk volt kitalálni, mi lesz a gyerekekkel.

Pikó Stefánia

„Elsődleges célunk megóvni a gyerekeket az esetleges megfertőződéstől” – fogalmazott Orban, hozzátéve, hogy a koronavírus terjedése függvényében, szükség esetén meghosszabbítják az intézkedés hatályát – írja az Agerpres. A döntés kapcsán Monica Anisie oktatási miniszter közölte, a tanítás felfüggesztésére vonatkozó rendelkezés az állami és a magán oktatási intézményeket egyaránt érinti. Az Agerpres híradása szerint az intézkedés a teljes közoktatási rendszerre vonatkozik, azaz minden óvodára, iskolára, középiskolára és a posztliceális képzésekre is – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a felsőoktatási intézmények – az egyetemi autonómia elve alapján – maguk dönthetik el, hogy felfüggesztik-e az oktatást vagy sem. Anisie ugyanakkor azt mondta, arról, hogy miként pótolják majd be az elmaradt órákat, a fejlemények függvényében fognak dönteni. A Nagyváradi Szociális Ellátások Igazgatósága hétfő este már jelezte is a szülőknek, hogy március 11. és 22. között a bölcsődéket is bezárják.

Mit szólnak a tanárok?

Egy vidéki iskolában dolgozó tanárnőt kérdeztünk arról, mi a véleménye a döntésről. „Elővigyázatosság szempontjából jó lépés, másfelől viszont az nagyon nem jó, hogy emiatt lehet, hogy húsvéti vakáció sem lesz, hiszen ezt a kimaradást valamikor pótolni is kell. Az a szóbeszéd is járja, hogy nekünk, tanároknak ennek ellenére is be kell mennünk majd az iskolába. Az igazgató egyelőre azt mondta, hogy üljünk otthon, és ha úgy van, szól, hogy jöjjünk be. A kollégáim között vannak olyanok, akik nagyon nem örülnek ennek, és nem látják értelmét, mivel a megyében egy beteg sincs még” – fogalmazott. Hozzátette, azt tapasztalja, hogy diákjai (5–8. osztályok) félnek a vírustól. Gyakran kérdezősködnek, így elkerülhetetlen, hogy erről is beszélgessenek néha az osztályban. Ilyenkor ő arra inti a diákokat, hogy figyeljenek a higiéniára, mossanak gyakran kezet. Elmagyarázza nekik azt is, hogy ez a betegség inkább az idősek, illetve az amúgy is valamilyen betegséggel küszködők számára jelenthet életveszélyt.

Sikerült elérni a Bonitas Speciális Oktatási Központ igazgatóját, Oláh Andreát, aki arról tájékoztatott, hogy tegnap délután még azt sem lehetett tudni, hogy mi lesz a tanárokkal – be kell-e menjenek az iskolákba, vagy sem? Az az egy biztos, hogy a vezetőség, a titkárság és a könyvelőség nem szünetel, tehát az iskolát gyakorlatilag nem zárják be, csak a diákok kell otthon maradjanak. Tegnap délután videókonferenciát tartottak a tanügyminisztériummal, remélték, hogy ekkor fény derül a még tisztázatlan részletekre is. Oláh Andrea szerint körülményes lesz a pótlás, a szülők számára is nehézséget okoz a kényszervakáció, de úgy gondolja, hogy ha ez a lépés életeket menthet, akkor mindenképp hasznos.

Több nagyváradi oktatási intézmény vezetőjét is próbáltuk elérni, de a legtöbben nem értek rá. Ahogyan azt Oláh Andreától is megtudtuk, a keddi nap az iskolák számára nem volt könnyű, sok-sok gyűlés és megbeszélés zajlott le.

Mit szólnak a szülők?

Oláh Andrea, mint családanya elmondta, mivel 12. osztályos fia már nagykorú, a felügyelettel nincs gond, inkább az érettségi közeledése okoz némi aggodalmat, de bízik benne, hogy az oktatási intézmények jól megoldják a helyzetet.

Egyik kollégánk, aki szintén édesanya, így vélekedik a helyzetről: „Az iskolák, óvodák bezárása nagyon hirtelen döntés volt. Azzal nem számoltak, hogy ez számos problémát von maga után. Például a kisebb gyerekek esetében az egyik szülő biztosan otthon kell maradjon, ha nem tudja megoldani a felügyeletet, ami viszont problémát okozhat a munkahelyén. Szerencsére én dolgozhatom otthonról is, de sokkal nehezebb, hiszen a figyelmem megoszlik a gyermek és a munka között. Mivel megyénkben még nem regisztráltak egy beteget sem, szerintem túl korai volt ez a döntés, pár napot hagyhattak volna arra, hogy a szülők és a munkaadók is felkészüljenek erre az akár több hétig is elnyúló helyzetre. Értem a megelőző intézkedés fontosságát, de talán más területeken is hasonló buzgóságra lenne szükség. Például hatásosabb lenne, ha az illetékesek nagyobb figyelmet fordítanának a tömegközlekedési járművek fertőtlenítésére.”

A két éves Dominik édesanyja sem örül az intézmények bezárásának: „Hamar megoldottam a dolgot, a nagymama vigyáz a gyerekre, de ennek ellenére nem tartom egyáltalán jó ötletnek, hogy mindent bezárnak, hiszen ez a vírus inkább a felnőtteket fertőzi meg. A gyerek megszokott programja is teljesen felborul, kiesik a ritmusból, és a bölcsi helyett otthon kell üljön.”

A legtöbben, akiknek lehetőségük van erre, a nagyszülők segítségét igénylik. Vannak, akik butaságnak tartják a rendeletet, és vannak, akik szerint ez egy jó lépés, fontos a megelőzés. Violeta Alexandru munkaügyi miniszter a munkaidő-beosztás rugalmasabbá tételét javasolja azon szülők esetében, akiknek nincs, akire hagyniuk gyerekeiket. „Külön foglalkozunk majd internetes oldalunkon az ezzel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekkel és válaszokkal. A dokumentumot a nap folyamán folyamatosan kiegészítjük. Javasoljuk a munkaidő-beosztás rugalmasabbá tételét azon szülők esetében, akiknek nincs, akire hagyniuk gyermekeiket” – áll Violeta Alexandru bejegyzésében. További fejleményekre a következő napokban lehet számítani.

Mit szólnak az intézmények?

A Partiumi Keresztény Egyetemen tegnap tartottak rendszerszintű megbeszélést, az ezen meghozott döntésekről pedig honlapjukon számoltak be: „A Partiumi Keresztény Egyetem azonnali hatállyal felfüggeszt mindenfajta mobilitási tevékenységre való kiutazást, valamint a mobilitásra érkező személyek fogadását 2020. március 31-ig, mind az alkalmazottak, mind a hallgatók tekintetében” – írják. Szintén március 31-ig felfüggesztenek minden oktatási tevékenységen kívüli rendezvényt, emellett nem bocsátják más szervezetek rendelkezésére a termeket. „Az Egészségügyi Minisztérium rendelkezéseit tiszteletben tartva, az Egyetem elrendeli, hogy azon személyek, akik a piros veszélyességi zóna településein jártak, 14 napra az országban kijelölt kórházakban kerülnek kötelező orvosi karanténba, a sárga zónából érkezettek pedig 14 napos otthoni karanténra kötelezettek. A veszélyességi zónák megállapítása az országos rendelkezések szerint történik. Az Egyetem azoknak is előírja az otthoni karantént, akik légúti fertőzésre utaló jelentősebb tüneteket (magas láz és erős köhögés) mutatnak” – olvasható honlapjukon.

Intézkedéseket vezet be az új koronavírus elterjedésének megelőzése érdekében a Babeș–Bolyai Tudományegyetem is. Szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleményükben ezt írják: „Az új koronavírussal való fertőzöttség elterjedésének kockázatát csökkentő, országos szintű intézkedésekkel összhangban a 2020. március 11. és 22. közötti időszakban a Babeș–Bolyai Tudományegyetem ideiglenesen felfüggeszti a szemtől szembeni oktatást. (…) A Babeș–Bolyai Tudományegyetem vezetőségének döntése értelmében az oktatási tevékenységek megszervezése és lebonyolítása online rendszerben fog történni, és be kell pótolni mindazon tevékenységeket, amelyeket az elektronikus platformok segítségével nem lehet megvalósítani. Az egyetem keretében végzett adminisztratív és kutatói tevékenységek továbbra is folytatódnak.”

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában