Fakivágás

2020.02.27. 10:32

„Vessünk véget a fakivágásoknak!”

Pikó Stefánia

Körülbelül 20.000 fát vágtak ki az elmúlt tizenkét évben Nagyváradon, 2008 és 2020 között – állítják a kedd délutáni tüntetésen megjelent ökológusok, köztük a főszervező Orlando Balaş. Lapunknak elmagyarázta, ez nem egy pontos szám, hiszen senki nem foglalkozik a pontos méréssel a városházán sem, csupán a lakóegyesületek által benyújtott kérvények alapján regisztrálják a kivágott fák számát, ami hivatalosan tízezret jelent az elmúlt 10 évben. Az építkezések, felújítások helyszíneinek előkészítésekor azonban számtalan fát vágtak ki az évek során, ezeket pedig nem adják hozzá az említett tízezerhez. Balaş számára a legutóbbi Körös-parti tisztogatás tette fel a pontot az „i”-re: kedd délelőtt meghirdette a tüntetést, délután ötkor pedig már transzparenseket osztogatott az összegyűlt embereknek a Szent László hídon. Bár sokan támogatják fellépését és egyetértenek vele, olyanok is vannak, akik szerint a Szent László híd melletti partszakasz rendezésével semmi gond nincs, csupán a vízbe lógó, korhadt fákat vágták ki. A tüntetés szervezője azt mondja, látható, hogy a korhadt fák mellett teljesen egészségeseket is kivágtak, és nem ez az első eset, amikor a nem egészséges fák kivágásának ürügyén a kelleténél többet pusztítottak el. Számos példát említett, köztük a Garasos-híd melletti terasz kialakítása során áldozatul esetteket, melyek helyére/pótlására egyetlen csemetét sem ültettek – a csonkok ma is ott éktelenkednek. Egy résztvevő a helyszínen fotókat is mutatott az efféle akciókról, melyeket az elmúlt években gyűjtött össze. „Garantálom, hogy nem lesz Nagyváradon 65 hektárnyi erdősítés, ez csak blöff a választók irányába” – ismételgette Orlando Balaş, utalva az önkormányzat nemrég bejelentett tervére.

 

„A városházánál mindent tudnak”

Mivel köztudott, hogy ő maga is dolgozott a városházán tanácsadóként, megkérdeztük, tud-e arról, hogy a városvezetésnek professzionális szakértője lenne, akivel konzultálhatnának a kivágásokat megelőzően. „A városházának nincs szüksége szakértőre, mert a városházánál mindent tudnak. Attól a pillanattól kezdve, hogy valamilyen funkciót töltesz be a román politikában, mindent tudsz. A tájépítészettől kezdve a területrendezésig. Vannak ilyen alkalmazottak, csak nem hallgatják meg őket, és amúgy is félnek megszólalni” – válaszolta, hozzáfűzve, hogy azon polgárok, akik változást szeretnének, jó lenne, ha kevésbé ünnepelnék az önkormányzat minden tevékenységét, és kicsit gyakrabban hangoztatnák nemtetszésüket. Megjegyezte, hogy nagyon szép és jó, hogy porfír kockakővel van tele a központ, de neki teljesen megfelelne a gránit is, és nem érti, miért kellett a világ legdrágább kövéből bevásárolni.

A körülbelül egy órán át tartó tüntetés zavargásmentesen zajlott le. Volt olyan járókelő, aki tapsolva sétált el az összegyűltek mellett, de olyan is akadt, aki nevetségesnek tartotta a megmozdulást, sőt volt, aki kiabált is velük, arra szólítva fel őket, hogy menjenek inkább Bolojan háza elé. Egy arra járó férfi a mutatóujját rázva hívta fel a figyelmet arra, hogy tönkretesznek mindent, ez történik, ha rá szavazunk.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában