Fejlesztések

2020.02.12. 11:30

Új radar és öt új meteorológiai állomás Biharban

Komoly fejlesztések várhatók a romániai meteorológiai szolgálatnál. Az infrastrukturális beruházásokról az Országos Meteorológiai Intézet (ANM) igazgatója, Elena Mateescu tájékoztatta tegnap Nagyváradon a közvéleményt.

Pap István

Nagy sajtóvisszhangot keltett a Bihar megyére vonatkozó február 5-iki téves, vagy legalábbis tévesen interpretált meteorológiai előrejelzés, aminek nyomán felszínre kerültek a hazai időjárás-figyelő rendszer furcsaságai is. A képet árnyalni jött Nagyváradra Elena Mateescu, az Országos Meteorológiai Intézet (ANM) vezérigazgatója és Silvia Barbu, a Bánság-Körösvidék Regionális Meteorológiai Központ igazgatója. Mindkét vezető azt állította a Bihar megyei prefektúrán tegnap tartott sajtótájékoztatón, hogy a február 5-iki előrejelzés pontos volt, és helyes volt csak sárga kódjelzésű figyelmeztetést kiadni Bihar megyére, hiszen a szél sebessége az óránként elvégzett mérések során egyszer sem haladta meg a megyében a 25 méter/szekundum sebességet, márpedig narancssárga kódjelzést csak 25–30 m/s szélsebességnél kell kiadni.

Általános kép

Elena Mateescu beszámolt arról, hogy 2000-ben kezdődött el a szolgálat infrastruktúrájának felújítása, melynek nyomán országszerte 130 automatikus meteorológiai állomást telepítettek. Még harmincegy ilyen automatikusan működő berendezést kell kihelyezni ahhoz, hogy a teljes felszíni meteorológiai rendszer megújuljon. Bihar megyében eddig három állomást automatizáltak. A nagyváradi meteorológiai állomást először 2002-ben újították fel egy nagy modernizálási projekt keretében: akkor országszerte hét új radart szereltek fel, melyek közül kettő a Bánság-Körösvidék régióban működik, a nagyváradi mellett van ugyanis egy radar Temesváron is. „Gyakorlatilag ez az egyetlen régió az országban, ahol két radar is működik, amelyek főként a felhőmozgásokat figyelik és a csapadék előrejelzéseket végzik” – hangsúlyozta Mateescu. Az igazgató tudatta, hogy a nagyváradi meteorológiai állomás második felújítása tavaly kezdődött meg, és idén áprilisban a radar digitalizálásával folytatódik. Ez utóbbi munkálat néhány hónapot vesz majd igénybe. Egyébként az Országos Nagy Infrastrukturális Beruházási Program (POIM) keretében az egész ország területén újabb nagyszabású felújítások és eszközbeszerzések lesznek, mert össze kell hangolni az országos rendszert a nemzetközivel, annál is inkább, mert Bukarestben fogják létrehozni az Európai Agrometeorológiai Központot.

Erkölcsileg kopott

Más a sorsa a Pályi dombra épített radarnak, amely 2009 óta nem működik. Mint azt a két vezető elmondta, ezt a radart még a Körösök Vízügyi Igazgatósága építtette fel, majd az 1999-es átszervezés után, amikor a meteorológiai szolgálatot leválasztották a vízügyi igazgatóságról, ez a berendezés is a meteorológiai szolgálat kezelésébe került. Időközben az ANM egy új radarrendszert épített ki, amellyel már nem volt kompatibilis a Pályi dombi berendezés, ugyanis már nincsenek cserealkatrészek hozzá és a számítógépes szoftverei is elavultak. 2009-ben ugyan felmerült annak lehetősége, hogy felújítsák, de végül letettek erről a tervről. Azóta tehát használaton kívül áll. Mateescu hangsúlyozta, hogy radarokat csak műszaki okokból állít le az ANM, ezzel cáfolta Cristina Chiorannak, a nagyváradi meteorológiai állomás vezetőjének azt az állítását, miszerint a Pályi dombi radar azért nem működik, mert túl sok áramot fogyaszt. Újságírói kérdésre válaszolva Mateescu elmondta, hogy annak idején egy 55 millió eurós program keretében szerelték fel a szóban forgó radart, márpedig nem olyan egyszerű eljárás egy állami beruházást csak úgy elbontani. Mindazonáltal szó van róla, hogy mégis lebontsák azt a berendezést.

Beruházások

A továbbiakban Mateescu beszámolt az Országos Meteorológiai Szolgálat 48 millió eurós beruházási tervéről, melynek keretében hét új radart szereznek be, melyek közül egy a Pályi dombon kap majd helyet. Az új radar az elképzelések szerint 2023-ig elkészül. A hét radar összértéke 25 millió euró, de emellett országszerte telepítenek tizenhat villámdetektort, amelyek közül egy szintén Nagyváradon lesz, továbbá horizontális látási viszonyokat mérő szenzor, és több más mérőműszer is helyet kap majd Nagyváradon. Mateescu bejelentette azt is, hogy Bihar megyében a hét már meglévő állomás mellett további öt meteorológiai állomást állítanak fel, tehát összesen tizenkét állomás fog működni megyénkben. Az új állomások közül kettő a Nagyvárad és Köröskisjenő közötti sávban, egy a Pusztahollód–Nagybáród övezetben, egy Tataros környékén, egy pedig Margitta körzetében lesz. Az új berendezések kezelésére kiképzik a személyzetet, és amennyiben indokolt lesz, új embereket is felvesznek majd.

Nem büntetés

A tegnapi sajtótájékoztatón Mateescu biztosított mindenkit arról, hogy nem fogja megbüntetni Cristina Chioreant, a váradi meteorológiai állomás vezetőjét azok miatt a kijelentései miatt, amelyeket a megyei sürgősségi esetek bizottsági gyűlésen, és főleg azt követően a sajtó jelenlétében tett a bérezésről, a munkakörülményekről és a munkaszervezésről. Mindazonáltal Chiorean nem fog többé részt venni az említett megyei gyűléseken, jelentette be Mateescu, aki azzal indokolta döntését, hogy ezeken a gyűléseken egy előrejelzés-szakértő kell részt vegyen, márpedig Chioreannak nem ez a szakképesítése. Mateescu kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy Bihar megyében soha nem is létezett előrejelző központ, és így nincs egyetlen előrejelzés-szakértő sem nálunk, ezért a Bihar megyei gyűlésekre Temesvárról fog jönni ilyen szakember. Ezt azonban Dumitru Țiplea prefektus nem tartotta kivitelezhetőnek, hiszen, mint mondta, vannak esetek, amikor egy órán belül hívják össze ezeket a gyűléseket. Erre reagálva Mateescu elmondta, hogy miután felépül Nagyváradon az új radar, akkor elképzelhető, hogy itt is dolgozzon majd előrejelzés-szakértő.

Övezetek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) keretén belül az országot a homogén klímaviszonyok alapján hét övezetre osztották. Bihar megye másik négy másik megyével együtt a temesvári központú Bánság-Körösvidék Regionális Meteorológiai Központhoz tartozik. Az ANM-nek 1112 alkalmazottja van, közülük százhuszonöten az említett központ dolgozói. Ebben a régióban összesen 28 meteorológiai állomás van, ezek közül Bihar megyében hét ilyen állomás működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában