December 1 park

2020.02.18. 14:01

Új fogalmakkal ismerkedhetünk meg a parkfelújítás során

Parkour, pumptrack, splaspad – ilyen létesítmények is lesznek a felújított nagyváradi Nagyvásártéren (December 1. park). Alábbi cikkünkből kiderül, mit is takarnak ezek a fogalmak.

Fotó:

Pap István

Arról már beszámoltunk, hogy a Nagyvásártéren a váradi Vízművek új szökőkutat építtet a jelenlegi helyén, és az új szökőkút környékét is kiépítik. Adina Popa, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal műszaki igazgatóságának a munkatársa pénteki sajtótájékoztatóján beszámolt a park többi területére vonatkozó tervekről is. Az új beruházások kapcsán egyébként új fogalmakkal is meg kell ismerkedniük a váradiaknak. Adina Popa elmondta, hogy a Nagyvásártér két helyszínén pumptrack-et, azaz kerékpáros akadálypályát építenek ki, egy másik helyszínen pedig egy parkour pálya lesz; a parkour egy extrém sport, melynek lényege az, hogy különböző akadályokon át a lehető leghatékonyabban, azaz a leggyorsabban és a lehető legkevesebb energiabefektetéssel jussunk el egyik pontból a másikba. A park egy másik részén splashpad-et alakítanak ki – ez olyan játéktér, amelyben a víz is szerepet kap. Ez utóbbi létesítmény természetesen csak nyáron működne. Az említett kialakításoknak nagy sikerük van Európában, de Romániában premiernek számít majd, ha a váradi elképzelések megvalósulnak, hangsúlyozta Adina Popa. De ez még nem minden: Popa elmondta, hogy a parknak a Gojdu líceum felőli részén a fiatalok számára alakítanak ki pihenőhelyet; itt ergonomikus padok, függőágyak lesznek, de lesz itt wifi szolgáltatás is, illetve a telefonokat is fel lehet majd tölteni. A Kapucinus (Moșoiu) utca felőli részen az idősebb korosztálynak alakítanak ki pihenőhelyet, ott pergolák biztosítanak majd árnyékot, valamint sakktáblák és egyéb társasjátékok is rendelkezésre állnak majd.

Várják a javaslatokat

Popa bejelentette, hogy lebontják a parkban lévő mellékhelyiséget és helyette legalább két új mosdót építenek, a Román katona szobra közelében pedig egy kis kávézót fognak létesíteni. Az egész területet újrafüvesítik, illetve felújítják az öntözőrendszert és a közvilágítást. „A cél az, hogy a park ne csak egy tranzitzóna legyen, ahol csak áthalad az ember, és ne csak passzív pihenőhelyként működjön, ahol leül az ember tíz percre, majd tovább megy, hanem azt szeretnénk, ha az a park bevonzaná az embereket és találkozóhellyé válna” – mondta Adina Popa. Hangsúlyozta: az átalakítás során törekedni fognak arra, hogy a lehető legkevesebb fát vágják ki, azok közül is csak az elszáradt, beteg példányokat távolítják majd el, ígérte. Hozzátette, hogy egy hónapig várják a javaslatokat a polgároktól, és utána készítik el a műszaki terveket. Ha minden jól megy, akkor jövő augusztusra elkészül ez a beruházás. A továbbiakban Florin Birta alpolgármester megjegyezte, hogy a Bunyitay-ligetben (Brătianu park) kialakított pumptrack pálya sikerét látva döntött a váradi önkormányzat arról, hogy további négy váradi helyszínen alakít ki ilyen pályákat, és ennek érdekében már fel is vették a kapcsolatot egy német céggel. Birta tudatta, hogy pumptrack pályák lesznek a Nagyvásártéren, a Szováta utcán a Densușianu híd melletti területen, a Brico Depot barkácsközpont előtti területen, valamint a Szálka parkban.

 

Borítókép: Alexandru Niţescu felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában