Elbocsátások

2020.02.27. 09:49

Mintegy négyszáz dolgozótól válik meg a Celestica

A kanadai Celestica vállalat mintegy négyszáz alkalmazottat bocsát el nagyváradi gyárából arra hivatkozva, hogy elvesztette egyik fontos megrendelőjét.

Pap István

A Celestica Bihar megye egyik legnagyobb munkáltatója. Az elbocsátandók fizetési kompenzációt kapnak, és ahol lehetséges, átirányítják a dolgozókat más munkahelyekre. A vállalat lapcsoportunk megkeresésére közleményt bocsátott a rendelkezésünkre, melyben azt írják: „Jelenleg sajnos azért van szükség a munkaerő átcsoportosítására, hogy a nagyváradi tevékenységünket hozzáigazítsuk a bevételeinkhez. Ezeket az átszervezéseket a dolgozók iránti legnagyobb tisztelettel fogjuk kezelni, és a kollektív munkaszerződésnek megfelelően fizetési kompenzációt fogunk adni nekik. Ugyanakkor ott, ahol lehetséges, az alkalmazottakat átirányítjuk a cég más szakterületeire, és amennyiben ez nem lehetséges, akkor továbbképzésre küldjük a munkavállalókat. A nagyváradi gyár példásan üzemel, az átszervezésnek nincs semmilyen köze a csapat teljesítményéhez” – fogalmazta meg a választ Alexandra Draghiciu, a nagyváradi Celestica HR menedzsere. A Celestica 2004 óta van jelen Nagyváradon, elektronikus komponenseket gyárt az olyan mamutvállalatoknak, mint az Alcatel, a HP, a Honeywell vagy a NEC. A nagyváradi cég forgalma 2018-ban 1,39 millió lej volt, ennek ellenére 71 millió lejes veszteséggel zárta az évet.

Egyszeri eset?

Békési Csaba, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatója lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy az általa irányított intézménynél pénteken jelentették be a tömeges elbocsátásra vonatkozó szándékot, tehát ez még nem a végleges döntés. Több mint négyszáz személy elbocsátásáról van szó, közülük elsősorban azoktól válik meg a cég, akikkel nem munkaszerződésben, hanem szolgáltatási szerződésben áll, azaz akik nem a cég saját alkalmazottai, hanem más vállalkozók által a Celestica rendelkezésére bocsátott dolgozók. De így is marad még mintegy kétszáz saját munkavállaló, akiket elbocsátanak. A Celesticának több mint 1800 saját alkalmazottja és 400 külsős munkavállalója van, tehát a mostani elbocsátottak száma nem túlságosan magas, és a Bihar megyei munkaerőpiac mindenképpen fel tudja szívni őket. Az elbocsátott személyeket az igazgatóság nyilvántartásba veszi, ezután munkanélküli segélyt ad nekik, munkahelyet ajánl fel a számukra, szükség esetén ingyenes tovább- vagy átképzésben részesíti őket.

Kérdésünkre válaszolva Békési elmondta, hogy az elmúlt hat hónapban több tömeges elbocsátás is történt Bihar megyében. Példaként említette az élesdi Melania cipőgyár bezárást, amelynek nyomán szintén több mint négyszáz ember maradt állás nélkül, de ők is hamar találtak munkát maguknak. Ebben az időszakban a könnyűiparra amúgy is jellemző ez a jelenség, az ARA érmihályfalvi egységéből például 176 személyt küldenek el. Békési Csaba végezetül hozzátette: „eddig tudtuk, hogy a könnyűiparban sok cég itthagyta az országot, mert szerződéseket veszítettek el, de ha egy elektrotechnikai topcégről beszélünk, mint amilyen a Celestica, akkor felmerül a kérdés, hogy ez a tömeges elbocsátás csak egyszeri eset, vagy egy hosszútávú stratégiai problémának a jele a hazai iparban”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában