Egészségügy

2020.02.22. 10:19

Határon átívelő projekt az egészségügy fejlesztéséért

Sajtótájékoztató keretében ismertették tegnap a nagyváradi Dr. Gavril Curteanu Városi Kórházban azon betervezett fejlesztéseket, melyeket a tavaly novemberben beindult uniós RO-HU projektnek köszönhetően valósíthatnak meg.

Pikó Stefánia

A célkitűzéseket idén decemberig kell elérniük, melyhez rendelkezésükre áll összesen 2.954.338 euró. Ebből az összegből a magyarországi partnerek, tehát a Békés Megyei Központi Kórház 500.000 eurót kap. Mielőtt Dance Nicolae Sebastian, a kórház pénzügyi igazgatója ismertette volna a projekt részleteit, Silaghi Maria menedzser köszöntötte a jelenlévőket, és beszámolt többek között arról, hogy egy hónappal ezelőtt már találkoztak a partnerekkel, a tárgyalások sikeresek voltak, most pedig az a cél, hogy a határidő lejártáig minden fejlesztést sikerüljön megvalósítani. „A projekt fő célkitűzése a határokon átnyúló egészségügyi szolgáltatások minőségének javítása modern orvosi felszerelések beszerzése által” – fogalmazott a menedzser. Megemlítette azt is, hogy ezzel párhuzamosan egy másik, egyéni projekt is folyamatban van, mely szintén a kórház fejlesztését célozza meg. A bemutatott projekt kapcsán Marius Moș, a polgármesteri hivatal Nemzetközi Finanszírozású Projektigazgatóság vezérigazgatója is megszólalt, visszaemlékezve a 2010-es esztendőre, az első, kórházakat érintő uniós projekt beindításának évére, melynek végrehajtása óta számos fejlesztés, egyéb projekt valósult meg. Mint megtudtuk, a jelenlegi fejlesztéseket követően is számíthatunk további beruházásokra, rövid időn belül.

Tapasztalatcsere

A projekt konkrét tevékenységei közé tartozik elsősorban a projektmenedzsment, a széles körű ismertetés, továbbá a kórházak orvosi berendezésekkel és távgyógyászati hálózattal való felszerelése. A modern orvosi berendezések a Curteanu kórház öt szekcióját fogják gazdagítani: képalkotó laboratórium (3 új eszköz), aneszteziológiai és intenzív osztály (11 új eszköz), radiológia (1 új eszköz), laboratórium, melynek minden osztályon van munkapontja (1 új eszköz), felnőtt és gyermek sebészeti részleg (1 új eszköz). Mindemellett szándékukban áll egy távgyógyászati hálózatot beszerelni, mely minden szekció között lehetővé teszi a könnyű és gyors kapcsolattartást. Ilyen hálózatot a Békés megyei kórházban is kialakítanak majd, és ezt Nagyváraddal is összekötik.

A projekt elsődleges kedvezményezettjei a betegek, ez szám szerint összesen nagyjából 500.000 személyt jelent.

A projekt alapja az együttműködés, így egy olyan program is szerepel benne, mely a tapasztalatcsere lehetőségét fogja nyújtani a két kórház dolgozói számára. A Curteanu kórház hat alkalmazottja fog ellátogatni a Békés megyei egészségügyi intézménybe, míg onnan három alkalmazott fog Nagyváradra érkezni, és körülbelül egy hétig itt tartózkodni.

Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója lapunknak elmondta, bár vannak még közös projektjeik romániai városokkal (például a temesvári kórházzal), de Nagyváraddal ez az első.

A nagyváradi kórház részéről 2017 decemberében érkezett a megkeresés, azóta tart az együttműködés. Megkérdeztük, mennyire számít ez jelentős, nagy beruházásnak a békési egészségügy számára. „Ahogy látom, a Curteanu kórházban öt szekció műszerfejlesztését tervezik. Mi a radiológia területén fogalmaztunk meg fejlesztéseket: a központi kórházban, a szeghalmi, illetve a gyulai telephelyen fogunk beszerezni radiológiai gépeket, digitális röntgeneket, illetve megteremtjük az informatikai összeköttetéseket nemcsak a telephelyek között, hanem a nagyváradi kórházzal együtt. Ez komoly beruházás, a nagyváradi kórház nyilván arányaiban jobb kondíciókkal rendelkezik, hiszen ő a projektvezető partner, de hozzánk is szép összeg, 500.000 forint kerül. Az egészségügyben nincs olyan, hogy elég, ugyanis ezek az eszközök nagyon sokba kerülnek, és 7–10 év után le is amortizálódnak. Tehát folyamatos fejlesztési igény van, mi pedig minden ilyen lehetőséget megragadunk” – fogalmazott az igazgató. Hozzátette, hogy az együttműködés gördülékenyen zajlott, a nyelvi különbségek sem jelentettek akadályt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában