Restaurálás

2020.01.30. 12:30

Megújul a Bazárépület passzázsa

A nagyváradi önkormányzat húsz évre szóló egyezményt köt a váradiak által Bazárként ismert ingatlan tulajdonosaival az épület passzázsának felújítása érdekében.

Pap István

Az id. Rimanóczy Kálmán által tervezett és a nagyváradi színház épületével egyszerre felépített bazárépület passzázsa hosszú évek óta szégyenfoltja a városnak, hiszen lepattogzott vakolat, piszkos falfelület és nagy mennyiségű madárürülék csúfítja a patinás épület használaton kívüli átjáróját. Ennek az állapotnak szeretnének véget vetni a Bazárépület tulajdonosai és a váradi önkormányzat, a felek ugyanis húsz évre szóló megegyezést kötöttek a passzázs felújítására és üzemeltetésére. A Nagyváradi Helyi Tanács legutóbbi ülésén elfogadott határozat értelmében a Madách utcát a Fő utcával összekötő passzázst az önkormányzat még az idén felújítja, cserébe húsz évre megkapja annak használati jogát.

Az önkormányzat a felújítás mellett vállalja azt, hogy a passzázst kulturális, hagyományőrző vagy turizmus-népszerűsítő tevékenységekre fogja átengedni (könyv-, virág-, szuvenírárusítás, kiállítások, kulturális műsorok stb.), de nem fogja semmilyen közélelmezési és vendéglátóipari egységnek átengedni, és nem fog engedélyezni semmilyen hangos, a lakók nyugalmát megzavaró tevékenységet ott, illetve napközben nyitva hagyja, de éjszakánként őriztetni fogja azt, hogy ne váljon hajléktalanok, ittas, vagy kábítószer hatása alatt álló emberek menedékévé.

Borítókép: a Bazárépület passzázsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában