Úri "mulatság"

2020.01.10. 10:51

Idén nem lesz vadászat Bályokon

Az afrikai sertéspestis miatti hatósági tilalom okán megszakad a másfél évtizedes sorozat.

Rencz Csaba

Idén elmarad a szilveszter-közeli vadászat, melyet a volt teniszező, üzletember Ion Ţiriac szervez, s melyen a világ minden tájáról érkező barátait, üzleti partnereit látja vendégül, általában a Bihar megyei Bályok, pontosabban a községhez tartozó Nagyalmás melletti erdőségben. Ahogyan arról évente beszámoltunk, a vadászati sorozat 2005-ben kezdődött. Éppen másfél évtizede tehát, ennek apropóján visszaemlékezhetek arra (szinte minden alkalommal megfordulva a helyszínen), hogy valamennyi esztendőben kiemelt médiaérdeklődés kísérte az eseményt (az uborkaszezonnak is betudhatóan), illetve, hogy valójában minden alkalommal csak annyit lehetett megtudni a vadászterület kerítésén belül történtekről, amennyit a bentiek akartak, elmondtak. A kerítésen kívül csak az ment „eseményszámba”, ha egy-egy jármű ki- vagy bement, s annak utasait lehetett kérdezgetni. Voltak évek, amikor állatvédő szervezetek igyekeztek kihasználni a médiafelhajtást és ráirányítani a figyelmet egyrészt a vadászat szerintük korántsem „sportszerű” viszonyaira, másrészt magunknak is csináltak némi reklámot. Ennek keretében volt, amikor az akkor még ritkaságszámba menő drónozással, máskor hőlégballonozással próbálkoztak, de olyan is volt, amikor vaddisznójelmezekbe bújtak, vagy éppen az út aszfaltján alkalmi teniszmeccseket vívtak. Az utóbbi években már eltűntek az állatvédők: vagy elfogytak az ötleteik, vagy látták, kár a gőzért.

Költöztek is

A „szilveszter-közeli” megfogalmazást az indokolja, hogy olyan év is volt, amikor a vadászatot nem januárban tartották, hanem előző decemberben, mintegy „elbújtatva” annak hírét a karácsonyi, szilveszteri tudósítások közé. De miért írtuk, hogy „általában” Bályok község területén volt a vadászat? Mert 2017 decemberében átköltöztek a vadászok a Krassó-Szörény megyei Érszegre, ahol a házigazda mintegy 700 hektáros erdőséget vásárolt Paul Lambrino hercegtől, aki visszaigénylés útján jutott a birtokhoz. Bármelyik megyében is vadásztak, a kilőtt állatok húsát mindig idős- és gyerekotthonok számára ajánlották fel.

Már tavaly is volt szó róla, hogy elmarad a vadászat az afrikai sertéspestis miatt, ugyanis az egyik fertőzési gócot éppen abban a vadászterületben lokalizálták, ahol az esemény is zajlik. Ahogyan éppen szerdai lapunkban írtuk meg, Bihar megyében ez év első napjaiban nőtt meg a betegséggócok száma négyről hatra, ami a házi sertéseket illeti; a vaddisznók esetében ugyan nem nőtt ezek száma, maradt 10, ám a meglévők között ott van a szóban forgó. A hatósági tiltás hatására tehát megszakad a Ţiric-féle vadászat hagyománya. Legalábbis egy évre, és ami a bályoki birtokát illeti.

A borítóképen: „Teniszmérkőzéssel” tiltakozó állatvédők egy korábbi esztendőben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában