Tárlatnyitó

2019.12.10. 10:13

Képzőművészet a szeretet jegyében

A hagyományos micskei művésztáborban készült alkotásokból nyílt kiállítás december 6-án délután a nagyváradi Tibor Ernő Galériában

Tóth Gábor

A galéria tagjainak most kiállított anyagát a műfaji sokszínűség és az inspiráció forrásainak sokfélesége jellemzi, egyvalami azonban minden művet összeköt, és ez a szeretet, ez volt ugyanis a mottója a micskei alkotótábornak is. A megnyitón Kosztandi Mihály, Micske községközpontjának (Vámosláz) polgármestere az alkotómunka folyamatát az adventi várakozás időszakához hasonlította. Az alkotás csodáiból rengeteg történt már a micskei művésztáborban, mondta, ahol a képzőművészekkel együtt élhette meg a helyi közösség a művek létrejöttének folyamatát, hogy a végeredmény láttán azokra a helyszínekre is rácsodálkozzanak, amelyek mellett lehet nap mint nap elmennek, de amelyek a világot mindig más szemmel figyelő művészt alkotásra ihletik.

Csathó Töhötöm galériavezető a kiállított műveken különféle módokon megmutatkozó szeretetre hívta fel a közönség figyelmét. A baráti, az anyai szeretet, az állatok, esetünkben a lovak közötti megható kötődés, a természet iránt érzett csodálat, vagy az elődeink létrehozta épített örökség, a népi hagyományaink iránti tisztelet mind-mind „hangot” kap a képeken, a műtárgyakban. A továbbiakban rövid, néma felállással a közeli napokban elhunyt Ferenczy Béla képzőművészről is megemlékeztek a jelenlévők…

A megnyitó mottójának jegyében Thurzó Sándor József brácsamuzsikáját hallhattuk (Popper Dávid Emlék szüleimnek, Ewerton Santos Silva Canzone per tuo amore), míg S. Németh Katalin Dsida Jenő két versét szavalta el az adventi várakozás meghittségének lelkületét tolmácsolva (Templomablak, Közeleg az emberfia).

A decemberi hidegbe sok-sok nyári színt hozó tárlat megtekinthető a Kanonok-sori galériában egészen január 14-ig. Tessék meglátogatni, megszemlélni, átérezni, megéri, mert ingyen való alkotói szeretetből való. Ezzel együtt a galéria perselyében pénzadományokat is el lehet helyezni, amit a TEG tagjai egy idős, beteg társuk megsegítésére ajánlanak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában