Beruházások éve

2019.12.22. 10:29

Beruházások voltak, beruházások jönnek

Évzáró sajtótájékoztatón búcsúztatták a 2019-es évet Nagyvárad városvezetői, akik a jövő évről annyit máris elárultak, hogy sok beruházás fog elkezdődni, illetve folytatódni.

Pap István

Pénteken tartotta évzáró sajtótájékoztatóját a váradi városházán Ilie Bolojan polgármester, valamint két alpolgármestere, Mircea Malan és Florin Birta. A polgármester először a Nyugat Szövetségére vonatkozó kérdésre válaszolt. Ez az a társulás, melyet négy város – Nagyvárad, Arad, Temesvár és Kolozsvár – vezetője hozott létre közös projektek megvalósítására. Bolojan elárulta, hogy az idén főként a jogi, adminsiztratív kereteit teremtették meg a szövetségnek, jövőre már a közös európai uniós projekteken fognak dolgozni. Mint mondta, a Nyugat Szövetsége előtt két lehetőség áll: vagy közvetlenül pályázik uniós forrásokra, vagy pályázatai egy közvetítő hatóságon keresztül kapnának támogatást, tehát ez utóbbi esetben lemondana a korábban hangoztatott autonómiáról. A Nyugat Szövetségének projektjei közé tartozhat a Nagyvárad-Arad vasútvonal elektromosítása, a Transcarpatica útvonal. Továbbá 450 millió jut országszerte a metropolisz övezetek fejlesztésére, ehhez a forráshoz is hozzá akar férni Nagyvárad akár a Nyugat Szövetségének a keretében, jelezte Bolojan.

A debreceni és a váradi repterek együttműködésére vonatkozó kérdés kapcsán Bolojan csak megismételte a korábban általa mondottakat, miszerint hasznos lenne az együttműködés a két létesítmény között, de konkrétumokat nem árult el arról, hogy miképpen tudná Várad meggyőzni Debrecen városát, hogy együttműködjön a két reptér, csak annyit jegyzett meg, hogy az idő majd bebizonyítja azt, hogy van lehetőség az együttműködésre. Mind ő mind Mircea Malan alpolgármester fontosnak tartották hangsúlyozni azt, hogy bár a reptér igazgatótanácsát leváltották, de attól még a reptér működtetése a Bihar Megyei Tanács hatáskörébe tartozik. A Nagyvárad-Debrecen vasútvonalra vonatkozó tervről szólva Ilie Bolojan elmondta, hogy annak megvalósítása meghaladja két város kompetenciáját, ráadásul mivel határon átnyúló projektről van szó, ezért a két kormány előzetes megegyezésére van szükség ebben a kérdésben.

Beruházások

Ilie Bolojan bejelentette, hogy 2019 a beruházások éve volt, és ugyanerre lehet számítani 2020-ban és 2021-ben is. A következő években új villamosok, autóbuszok érkeznek Nagyváradra, elkezdődik a Ghillányi (Cantemir) és a Fürdői (Nufarului) út átalakítása. A most véget érő évre jellemző volt az is, hogy „méltóképpen ünnepeltük a centenáriumot, száz projektet valósítottunk meg”- fogalmazott. Hozzátette, hogy a kormány a következő időszakban dönt arról, hogy elfogadja-e az önkormányzatoknak azokat az uniós projektjeit, amelyek meghaladják az adott önkormányzatoknak eredetileg előirányzott pénzügyi kereteket. Mivel a városvezetés olyan jelzéseket kapott az új kormánytól, hogy ezeket a projekteket ismét be lehet indítani, így az elkövetkező két évben Nagyváradon újabb nagyszabású munkálatok kezdődhetnek el. A város előzőleg már eldöntötte, hogy hitelt vesz fel a Ghillányi-Fürdői út átalakítására, de úgy tűnik erre nem lesz szükség, mert megkapja az uniós finanszírozást. Bolojan hozzátette, hogy a plusz forráslehívásokkal Nagyvárad szinte megduplázza beruházási költségvetését. „A pesszimista forgatókönyv szerint harminc millió eurót hívunk le, az optimista verzió szerint pedig ötven millió eurót tudunk megpályázni az a város több éves beruházási költségvetését teszi ki”, mondta. Elárulta, hogy az önkormányzat ígéretet kapott Marcel Bolos, az Európai Alapokat kezelő minisztertől arra, hogy beindulhat a termálvizes fűtési rendszer kiéptésére vonatkozó uniós projekt, amelynek keretében Szőllős lakónegyedben a tömbházak termálvízzel lesznek fűtve. Jelenleg még vita tárgyát képezi, hogy a beruházás milyen módon kedvez a termálvizet biztosító Transgex cégnek, ugyanis lehet, hogy az uniós finanszírozó államsegélynek minősíti ezt a projektet, ebben az esetben pedig nagyobb lesz a város önrésze.

Szomorúság

Az elöljárók kiemelték azt is, hogy jó évet zártak a sajtóval való kapcsolatok tekintetében is, a a sajtótermékek a városháza híreit túlnyomórészt korrekt és pontos módon közvetítették, „noha voltak szomorúságra okot adó tudósítások is” – fogalmazott Bolojan. Arra a kérdésünkre, hogy mi volt a legnagyobb ilyen jellegű kellemetlensége, Ilie Bolojan azt mondta, hogy a sajtó egy része nem a valóságnak megfelelően tálalta a váradszőllősi házkisajátítások ügyét, ugyanis úgy szólt a hír, hogy több tucatnyi házat sajátít ki és bont le a város csupán azért, hogy négyszáz parkolóhelyet alakítson ki. A polgármester által felvázolt helyzet ezzel szemben az, hogy egy uniós projektből megújul az egész Ghillányi és Fürdői út, bicikliutak és gyalogos övezetek épülnek ki, felújítják a villamossíneket, és ezeken kívül lesz még több mint négyszáz parkolóhely is. Arra az újságírói felvetésre, hogy miért szükséges ezekhez a beruházásokhoz házakat lebontani, illetve miért nem épít a város emeletes parkolóházakat a kisajátítások helyett, nem érkezett érdemi válasz a polgármestertől.

(A borítóképen: Ilie Bolojan)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában