Harmadik gyertya

2019.12.17. 12:11

Az öröm lángja is fellobbant

„Emberkoszorú” állta körbe vasárnap este a nagyváradi Szent László templom mellett kihelyezett adventi koszorút, amelyen immár a harmadik gyertyaláng is fellobbant.

János Piroska

Az öröm gyertyáját gyújtották meg advent harmadik vasárnapján a nagyváradi Szent László téren. Az ünnepi alkalmon karácsonyi dalokkal léptek közönség elé Kiss Tünde Anna kórusvezető irányítása alatt a Iosif Vulcan Tanítóképző diákjai, rövid igehirdetéssel szolgált Kardos József unitárius lelkipásztor.

Az áhítat során Máté evangéliumának 11:2–6. verseit olvasta fel, amelyben többek között ezt mondja Jézus: „A vakok látnak, és a sánták járnak; a poklosok megtisztulnak és a siketek hallanak; a halottak föltámadnak, és a szegényeknek evangéliom hirdettetik”. Advent harmadik vasárnapján, az öröm vasárnapján a lelkipásztor az önmagunkba való nézésre intett: végezzünk egy rövid számvetést arról, hogy van-e otthonunk, asztalunkon mindennapi kenyér, a családban szeretet, megértés, van-e olyan, akire számíthatok? Időnként szükség van ilyen számadásra, hiszen sokszor nem tudjuk értékelni azt, ami megszokottá válik, nem tudjuk ajándéknak tekinteni, magától értetődőnek, természetesnek vesszük, olyannak, ami „nekünk jár” – jegyezte meg a lelkipásztor. Nézzünk szét figyelmesebben hétköznapjainkban, lássuk meg Isten gondviselését. Azok az emberek is tudnak örvendeni, akikhez a sors nem volt annyira kegyes, hiszen ahol Isten helyet kap, ott emberi sorsok, életek változnak meg. Az embernek egyik feladata, hogy mindennapjai során az öröm hordozója legyen: hogy tudjunk egymásnak örömöt okozni, tudjunk egymás szívébe békességet, megelégedést, szeretetet hozni. „Minden ember életében ott van az öröm, a megelégedés, a boldogság lehetősége, és ezt a lehetőséget Istennel bárki valóra válthatja. A legszebb ajándék, amit adhatunk egymásnak ebben a rohanó világban, az az időnk, türelmünk, megértésünk, kedvességünk, szeretetünk. Az adventi időszakban így készüljünk Jézus érkezésére” – zárta szavait a lelkipásztor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában