Munkaerőpiac

2019.11.28. 15:02

Fogyatékkal élőket integrálnának a bihari munkaerő-piacba

Október elején közös projektbe kezdett a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) és a Bihar Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC), mely egy nagyszabású, országos program része, azzal a céllal, hogy a fogyatékkal élő felnőtteket integrálják a munkaerőpiacba.

Pikó Stefánia

Országos szinten a célcsoport legfeljebb hét ezer fogyatékkal élőt jelent, ez megyénként nincs elosztva, limitálva. Békési Csaba, az AJOFM igazgatója kollégájával, Nica Dacianaval, illetve a DGASPC részéről Szántó Ildikó igazgatóval és kolléganőjével ismertette a projekt jelenlegi állapotát, tevékenységeiket és célkitűzéseiket. A kezdés óta 70 fogyatékkal élőt regisztráltak be mint résztvevőket, tájékoztatták őket a lehetőségekről, illetve legalább egy konzultáción is túl vannak már mind. A legtöbben valamilyen szakiskolai végzettséggel rendelkeznek, de nyolc munkakeresőnek egyetemi diplomája is van. A 70-ből 36-an értelmi fogyatékosak, 17-en mozgássérültek, 5-en látáskárosultak, 3-an halláskárosultak, 1 siket-vak és 8 egyéb problémával küzd. Eddig 35 személy számára sikerült munkahelyet találni, köztük van félkarú sofőr és vak masszőr is. Szóba került, hogy a legnagyobb kihívást az értelmi fogyatékosok alkalmazása jelenti, hiszen annak ellenére, hogy általában nyitottság jellemzi a munkaadókat, az értelmi fogyatékkal élőkkel kevésbé toleránsak.

 

Több, mint munka

A projekt célja az egyenlő lehetőségek, esélyek biztosítása, a fogyatékkal élők alkalmazásának népszerűsítése a munkaadók körében, az érintettek támogatása, illetve segítségnyújtás a munkaadók számára az eljárás során, illetve a további közös munka alatt. A munkaadók nyitottsága nemcsak szép szó, ugyanis elárulták, volt olyan is, aki az egész munkahelyi környezetet úgy alakította át, hogy az minél kényelmesebb legyen új alkalmazottja számára (felújítva, korszerűsítve lett például a mellékhelyiség). Nica Daciana mosolyogva mesélt a látássérült masszőrről is, akinek főnöke különös figyelmet fordít arra, hogy minél könnyebben eljusson munkahelyére, és arra, hogy a program is minél kedvezőbb legyen. Láthattunk egy közös képet a két Down-szindrómás hölggyel is, akiknek szintén sikerült munkahelyet találni, és akik esetére különösen büszkék az intézmények képviselői, hiszen a megyében eddig még sosem alkalmaztak Down-szindrómás felnőtteket.

 

Esély egy jobb életre

A közös munkakeresés és a konzultációk mellett az AJOFM és a DGASPC olyan, a projekt által biztosított utalványokat is ki tud osztani, melyekkel a fogyatékkal élők, szakorvos által felírt segédeszközt vásárolhatnak, legfeljebb 23 ezer lej értékben. Nem kötelező ehhez munkába állni, de elvárják, hogy az illető mindent elkövessen a munkaszerzésért, és ne utasítson vissza minden ajánlatot, illetve a megvásárolt eszközt nem adhatja tovább. Példaként egy wireless (kábel nélküli) hallókészüléket említettek, melyet telefonnal lehet kezelni – ez mindkét fülre akár öt ezer euróba is kerülhet. Nica Daciana kiemelte, hogy a legfontosabb cél esélyt adni egy jobb, könnyebb életre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában