ERDON Helyi hírek

2011.12.25. 11:53

A Három díva

Felpörgetett ütemben ketyeg a szórakoztató ipar órája. Aki vállalja ezt a szerepkört, annak háta mögött már olyan bizonyítékok kell álljanak, melyekkel tagadhatatlanul bizonyíthatja, a nemzetközi porondon is sikeresen felléphet. Szerencsére mind több az olyan lehetőség, mely megteremtheti azokat a körülményeket, melyek ismeretében már a nagyvilágnak, mint export cikket fel lehet ajánlani.

Felpörgetett ütemben ketyeg a szórakoztató ipar órája. Aki vállalja ezt a szerepkört, annak háta mögött már olyan bizonyítékok kell álljanak, melyekkel tagadhatatlanul bizonyíthatja, a nemzetközi porondon is sikeresen felléphet. Szerencsére mind több az olyan lehetőség, mely megteremtheti azokat a körülményeket, melyek ismeretében már a nagyvilágnak, mint export cikket fel lehet ajánlani.

A jóléti társadalom fontosnak tartja a polgárai minél nívósabb és minél minőségibb szórakoztatását. Erre tud áldozni, mert a hallgatóság még a borsos árú jegyeket is fel tudja vásárolni. Már csak azért is, mert a nálunk mind inkább mesterségesen is életben tartott és állandónak hangsúlyozott válság, nem minden részén a világnak úgy folyik le, mint a sajátos romániai válság.

Nyugaton léteznek olyan infrastruktúrával rendelkező intézmények, melyek már csak nevük említésével is vonzerőt tudnak gyakorolni. A tradíciójuk alapján felépített hiteles értékékekkel a hátuk mögött tudatában vannak, hogy az intézményükbe beengedett vagy jóváhagyott produkció megüti azt a nívót, melyet a nagyérdemű közönség pénzéért elvár.

A hazai szórakoztató ipar pontosan tisztában van a fentebb mondottakkal. Tudják, mit is kell tenni.

Egy kölcsön vett ötlet alapján létrehozták A HÁROM DÍVA elnevezésű produkciót. A három szerencsés kiválasztott: Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Văduva. Mindhármójuk háta mögött tiszteletre méltó zenei múlt áll.

Műsoruk: áriák és duettek, valamint a címnek megfelelően tercettek, A. Adam, F. Barbu, G. Bizet, L. Delibes, G. Donizetti, Lehár F., J. Massenet, W. A. Mozart, J. Offenbach, G. Rossini, J. Strauss, G. Verdi műveiből.

Az előadást ki kell próbálni zeneértő közönség előtt.

Ekkor kérték fel a Kolozsvári Magyar Opera vezetőségét, aki nem húzódozott a nem éppen költségtelen segítségnyújtástól. A Babeş- Bolyai Tudományegyetem AUDITORIUM MAXIMUM termét bérelték ki két órára, megajándékozván Kolozsvár zenekedvelő közönségét egy olyan előadással, melyet csak világhírű termekben, operaházakban láthat és hallhat. Ugyanakkor lehetővé tették művészeik számára azt a lehetőséget, hogy tanulva másoktól, próbáljanak ezen az úton is elindulni, hiszen jelenleg a kolozsvári zenei élet nem lebecsülendő, sőt! A szervezők nem véletlenül választották pont Kolozsvárt

 

A Kolozsvári magyar Opera honlapjáról megtudhatjuk, melyek a Három díva pályafutásának főbb mozzanatai, a nemzetközi zenei életben elért sikerei.

 

Ruxandra Donose

 

Nemzetközi elismertségnek örvendő mezzoszoprán, korosztályának egyik legismertebb előadóművésze. Színes opera- és vokál-szimfonikus repertoárral rendelkezik. Magánénekesi pályafutását a konstancai Operaház szólistájaként kezdte, majd tehetségét a bázeli és Bécsi Operaházban fejlesztette tovább. Énekelt a Bécsi Állami Operaházban, a londoni Királyi Covent Gardenben, a New York-i Metropolitanben, a San Francisco-i, párizsi, berlini, Los- angelesi, müncheni, madridi és tokiói Operaházakban. Olyan jelentős művészekkel lépett fel, mint Claudio Abbado, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Christoph von Dohnanyi, Vladimir Fedoseyev, Marek Janowski, Mariss Jansons, Fabio Luisi, Zubin Mehta, Kent Nagano, Seiji Ozawa, Donald Runnicles, Wolfgang Sawallisch, Jeffrey Tate, Marcello Viotti, Placido Domingo, Bertrand de Billy, Lorin Maazel, Vladimir Jurowski, Alberto Zedda.

A 2011/2012-es operaévadot a Los Angeles-i Operaházban kezdte, ahol Dorabella szerepében lépett fel a Cosi fan tutte című operaelőadásban, majd ezt követően Párizsban, Lausanneban, Strasbourgban, Mulhousban adta elő Tamiri szerepét Vivaldi Il Farnace című művéből.

Az idei évad jelentős eseménye lesz visszatérése a londoni Királyi Covent Garden Operaházba Mozart Don Giovanni című operájának Elvirájaként.

Ruxandra Donose Romániában legutóbb a Román Rádió Zenekarával együtt lépett fel, Mahler Das Lied von der Erde című művét adták elő.

 

Teodora Gheorghiu

 

Kiváló szoprán énekesnő, fuvolistaként kezdte zenei tanulmányait. Mégis inkább énekesi pályára tért, olyan tanárok vezetésével, mint Mirea Niculina és Roşu Gheorghe. Előbb hazánkban, majd külföldön kamatoztatta tehetségét, ahol több verseny győztese lett: a 2002-es pampolnai Julian Gayarre Versenyen, a 2003-as bukaresti Nemzetközi George Enescu és a 2004-es brüsszeli Erzsébet Királynő elnevezésű versenyeken is.

A művésznő a Susanna Eken és José van Dam irányította továbbképzésen vett részt a belgiumi Queen Elisabeth Chapelle Musicale Zeneintézetben.

2003-ban a bukaresti Nemzeti Operában debütált az Éj Királynőként Mozart Varázsfuvolájában. A brüsszeli Théâtre de la Monnaie, a Lucern-i Opera, a Nancy-i Opéra National de Lorraine, a génovai Grand Théâtre, valamint a párizsi Lausanne Opera és a Théâtre des Champs-Elysées meghívottjaként is fellépett.

2004-ben a bécsi Staatsopert színpadán is fellépett.

2005 és 2007 között a Lucern-i Opera alkalmazottja volt, 2007 és 2010 között pedig a bécsi Operáé.

Bécsben különösen Adél, az Éj Királynője, Nannetta, Adina, Elvira, Sophie és az Eudoxie szerepeivel aratott jelentős sikereket.

2009-ben a Garmisch-Partenkirchen-i Richard Strauss Fesztiválon Singerként (Capriccio) lépett fel.

Teodora Gheorghiu számos olyan híres karmesterrel működött együtt, mint Seiji Ozawa, Franz Welser-Möst,

Marco Armiliato, Bertrand de Billy, Peter Schneider, Adam Fischer vagy Christophe Rousset..

2011-ben Gheorghiu Teodora együttműködött a Bukaresti Rádió Énekkarával, és a Román Rádió Kamarazenekarával is.

 

Leontina Văduva

 

A nemzetközileg elismert Leontina Văduva lírai szoprán hangjának köszönhetően, olyan szerepekben remekelt

igazán mint Júlia, a Romeo és Júliából, Violeta a Traviataból, vagy Margit a Faustból.

Repertoárjából továbbá kiemelendők a következő szerepek: Michaela (Carmen), Norina (Don Pasquale),

Leila (A gyöngyhalász), Euridiké (Orfeusz és Euridiké), Mireille (Mireille), Drusilla (Poppea megkoronázása),

Antonia (Hoffmann meséi), Gilda (Rigoletto), Lauretta (Gianni Schicchi), Mimi (Bohémélet), Susanne (Figaro házassága), Ninetta (A tolvaj szarka), Alice Ford (Falstaff), Violetta (Traviata), Valois Erzsébet (Don Carlos).

Leontina Văduva a bukaresti Zeneakadémián végzett. Az énekesnő a Toulouse-i Capitol Színházban debütált

Massenet Manonjának főszerepében. Számos jelentős nemzetközi színpadon lépett fel neves zenekarokkal és művészekkel. Énekelt Párizsban (Opera Bastille, Châtelet, Théâtre des Champs Elysées, Salle Gaveau), Londonban (Covent Garden), Milánóban (La Scala), Bécsben (Staatsoper), New Yorkban (Metropolitan),

valamint Firenzében, Genovában, Torinóban, Münchenben, Berlinben, Kölnben, Lipcsében, Hamburgban, Barcelonában,

Madridban, Bilbaóban, Valenciában, Chicagóban, Los Angelesben, San Franciscóban, Dallasban, Buenos Airesben,

Santiagóban, Sao Paolóban, Tokióban, Oszakában, stb.

Pályája során több karmesterrel dolgozott együtt: Colin Davis, Charles Mackerras, Riccardo Muti, Zubin Mehta,

Kent Nagano, Antonio Pappano, Michel Plasson, Marco Armiliato, Gary Bertini, Myung Chung. Olyan jeles,

előadó művészekkel lépett fel, mint Placido Domingo, Alfredo Kraus, Grace Bumbry, Jose van Dam, Robert Lloyd,

Thomas Hampson, Samuel Ramey, James Morris, Roberto Alagna, Viorica Cortez, Jose Cura

 

A Három díva koncert szervezője a Radio România Cultural.

Produkciós partner: TVR3

 

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!