Kézilabda

2024.04.16. 11:10

Teljesül-e Chema Rodríguez különös vágya?

Húsz év szünet után a férfi és a női kézilabda-válogatott is képviselteti magát a párizsi ötkarikás játékokon. Az olimpiai csoportkör sorsolását kedd este Párizsban tartják, ahol a magyar férfi kézilabda-válogatott azonos sorsolási kalapban szerepel Németországgal, így nem játszik ellenük a nyári játékokon. A nők is szerencsések mondhatják magukat, mivel ők az Európa-bajnoki címvédő Norvégiát már biztosan elkerülik a francia fővárosban. Chema Rodríguez korábban már beszélt arról, melyik ellenfeleket szeretné elkerülni.

MW

José María Rodríguez Vaquero, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a férfi kézilabda olimpiai selejtezőtorna Magyarország –Portugália mérkőzésén a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2024. március 17-én. Olimpiai kvótát szerzett a magyar válogatott, mivel 30 –27-re legyőzte Portugáliát

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

A kalapokat a nemzetközi szövetség honlapján hozták nyilvánosságra a múlt hétvégén, mivel utolsóként a magyar női kézilabda-válogatott is megszerezte a kvótát Japán 37–28-as legyőzésével Debrecenben – derült ki az Origo oldaláról.

A németeket elkerültük

Tíz ország csapata közül kerül ki a magyar férfikézilabda-válogatott öt csoportellenfele a párizsi olimpia csoportkörében. Chema Rodríguez szövetségi kapitány együttese egy európai riválist máris elkerült, de ez még nem jelenti azt, hogy a Portugáliát legyőző, így a tatabányai selejtezőcsoport második helyezettjeként kvalifikáló magyar válogatott könnyedén eljuthat a döntőig.

A nemzetközi szövetség (IHF) hat darab kétfős kalapba sorolta a mezőnyt, Magyarország Németország társaságában a harmadik kalapba került. Az erőviszonyok tekintetében a világbajnok dánok a torna esélyesei lesznek, valószínűleg kéz a kézben a házigazda franciákkal, úgyhogy ha az első és a negyedik kalapból a nehezebb ellenfelet kapja a magyar csapat, máris maximum a csoport harmadik helye tűnik elérhetőnek. A második kalapban két olyan csapat található, amelyek alulteljesítettek a januári Eb-n, de a mostani olimpiai selejtezőtornákat gond nélkül vették.

A norvégok ellen bár rossz a magyar csapat mérlege az elmúlt évekből, de itt nincs óriási különbség a lehetséges ellenfelek ereje között.

Az ötödik kalapban a világ talán harmadik legjobb csapata, Svédország azért jóval erősebbnek tűnik, mint Egyiptom, s a svédek valószínűleg éremesélyesként utaznak majd Párizsba.

A hatodik kalap két csapata közül alighanem az argentin az erősebb (Brazíliával szemben sikerült kijutni a tornára), a japánok játékstílusa viszont egy fokkal kelletlenebb szokott lenni az európai ellenfelek számára. A horvátokat és a szlovénokat az Európa-bajnokságon legyőztük januárban, bár azt azért az Eb kapcsán meg kell jegyezni, hogy az olimpiai selejtezőtornáról végül kijutó hat csapat mindegyike a 2023-as vb-helyezésével került ezekre a tornákra, köztük olyanok is, akik az Eb-n önmagukhoz képest gyengén teljesítettek. Spanyolokkal szemben nem olyan egyoldalú a mérlegünk, mint mondjuk a norvégok ellen, Egyiptom pedig hiába nagyon erős, játékerőben és játékstílusban is verhetőbbnek tűnik a mieink számára, mint Svédország.

Chema Rodríguez az Origónak adott interjúban elárulta, szeretné elkerülni a skandináv csapatokat, viszont Franciaország és Szlovénia közül meglepetésre inkább az előbbit választaná.

A legjobb hat lehet a cél

A női nemzeti válogatott a debreceni tornán Nagy-Britanniát, Svédországot és Japánt is legyőzte, háromból három mérkőzést megnyerve, hibátlan teljesítménnyel jutott ki az ötkarikás játékokra – írta meg a Magyar Nemzet.

– Ami lányaink három fölényes debreceni győzelmét illeti, a svédek elleni diadaluk különösen csillogó, elvégre vasárnap este Japántól ugyan sokan tartottak, de gond nélkül nyertünk – nyilatkozta Mocsai Lajos, aki 2000-ben ezüstérmet szerzett Radulovics Bojanáékkal, 2012-ben pedig az ő irányításával a negyedik helyig jutott a Fazekas Nándor által is fémjelzett magyar férfi kézilabda-válogatott. Mocsai emellett a magyar szövetség sikeres sportdiplomáciai sikerét is kiemelte, hiszen a férfiak és a nők is idehaza játszhatták a selejtezőket.

A két nem múltbéli selejtezőin sohasem az első pozícióban jutottunk ki az olimpiára. Tervszerű menedzselés, sikeres generációváltás révén jutottunk ki Párizsba. Lányaink mostani esetében remek, hogy a rajt előtti, Norvégiától elszenvedett 33–18-as Európa Kupa-vereség nem érződött az olimpiai selejtezőn mutatott formán

– hangsúlyozta ki a magyar szakember. Az exkapitány Párizsban a magyar férfiaktól számít a jobb eredményre, szerinte Imre Bencéék éremért küzdhetnek majd, míg a lányokat az első hat közé várja. A magyar női kézilabda-válogatott biztosan nem játszik az Európa-bajnoki címvédő Norvégiával, mert azonos sorsolási kalapban szerepel vele. Golovin Vlagyimir csapata azonban még így is kerülhet brutálisan erős hatosba, hiszen a hollandok, a spanyolok, a franciák és a dánok is lehetnek akár ellenfelek – olvasható az Origón. A tizenkettes olimpiai mezőny a férfi- és a női torna esetében egyaránt két hatos csoportra oszlik, és mindkét hatosból négyen-négyen jutnak majd be a legjobb nyolc közé Párizsban. Onnantól kieséses rendszerben, először a negyeddöntőkkel folytatódik a küzdelem.

A női kézilabdatorna sorsolási kalapjai:

1. Norvégia, MAGYARORSZÁG
2. Hollandia, Németország
3. Szlovénia, Spanyolország
4. Svédország, Franciaország
5. Dánia, Brazília
6. Angola, Koreai Köztársaság

A férfi kézilabdatorna sorsolási kalapjai:

1. Dánia, Spanyolország
2. Horvátország, Norvégia,
3. MAGYARORSZÁG, Németország
4. Szlovénia, Franciaország
5. Svédország, Egyiptom
6. Argentína, Japán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában