Programsorozat

2023.09.10. 21:36

Recski megemlékezést tart az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

Recski megemlékezéssel folytatódik Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) ingyenes ismeretterjesztő programsorozata, szeptember 11-én az intézmény Bevetítés elnevezésű filmklubjában tekinthető meg Gyarmathy Lívia és Böszörményi Géza Recsk 1950-53 című dokumentumfilmje, amellyel a recski kényszermunkatábor bezárásának 70. évfordulójára emlékeznek – tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

MW

Illusztráció/Résztvevők a Recski Nemzeti Emlékparkban tartott megemlékezésen 2017. szeptember 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A filmklubban 

az alkotók részvételével vetítik októberben Török Ferenc 1945 című alkotását, valamint novemberben Kabay Barna és Petényi Katalin Pannonhalmi Szamizdat című dokumentumfilmjét. A Bevetítés filmklub decemberben Jan P. Matuszynski, Lengyelország által 2022-ben Oscar-díjra nevezett Nem hagytak nyomokat című alkotásával zárja az évet.

Az ÁBTL közleményében kiemeli, hogy szabadegyetemük ingyenes előadásait ősszel egy különösen aktuális témával nyitják, a téma szakértői Törökország NATO-tagságának történetéről beszélgetnek majd. Októberben a brit-amerikai, novemberben pedig a francia-német kapcsolatok 1945 utáni, viharoktól sem mentes fejezeteit mutatják be, decemberben pedig Olaszország hidegháborús lavírozásaira próbálnak magyarázatot adni.

A levéltár szeptemberben részt vesz a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozaton, amelynek során 

az érdeklődők bejárhatják a Schneider-palota kevéssé ismert részeit, kémelhárító módszereket tesztelhetnek a szabadulószobában, és a levéltáros munka megismerése mellett betekinthetnek a raktárakba, illetve előadásokat hallhatnak az atomfélelem filmjeiről, valamint arról is, hogy milyen hatással volt a szocializmus az egri bikavér ízére

 – áll a közleményben.

A hónap végén az ÁBTL Ügynökök éjszakája címmel a Kutatók Éjszakájába is bekapcsolódik, ahol interaktív, szimulációs helyzetgyakorlatok mellett lehetőség nyílik egy Kádár-kori kémmel és kémelhárítóval történő beszélgetésre is. További részletek a programokkal kapcsolatban ITT találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában