Agrárkapcsolatok

2024.03.16. 16:35

AM: tovább erősödhetnek a mezőgazdasági együttműködéseink Ugandával

Egy mezőgazdasági együttműködési megállapodás megkötése tovább erősítheti hazánk agrárkapcsolatait Ugandával és megnyithatja az utat a befektetők előtt az afrikai országban – közölte Nagy István tárcavezető, aki Bright Kanyontore Rwamirama állattenyésztésért felelős államminiszterrel egyeztetett szombaton Kampalában az Agrárminisztérium (AM) szombati közleménye szerint.

MW

Nagy István agrárminiszter és Bright Kanyontore Rwamirama állattenyésztésért felelős államminiszter

Forrás: Nagy István Facebook-oldala

Az AM azt közölte az MTI-vel, a tárcavezető a megbeszélésen arra hívta fel a figyelmet, hogy Uganda komoly lehetőségeket kínál a magyar agrárium és vállalkozások számára. Az afrikai ország banán-, kávé- és kakaótermesztése a világ élvonalába tartozik, a feldolgozóipart azonban tovább kell fejleszteni. A növekvő népesség miatt pedig a mezőgazdaság termelési hatékonyságát is javítani szükséges.

Hazánk éppen ezért kész tapasztalatait megosztani partnerével. Egy mezőgazdasági együttműködési megállapodás aláírása pedig Magyarország és Uganda között ezt a folyamatot erősítheti

 – tette hozzá.

Nagy István arról is beszélt a közlemény szerint, hogy korábban félbemaradt egy akvakulturális projekt, amelyet mindenféleképpen szeretnének befejezni. Emellett pedig további lépéseket szeretnének tenni a tudományos és oktatási együttműködések területén, melyekből mindkét ország profitálhat.

 A nap folyamán a tárcavezető Kampalában a Kyambogo Egyetem rektorával felsőoktatási kérdésekről egyeztetett – írták.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy 

az oktatási intézménnyel már sikeres agrár-szaktanácsadó tréningeket valósított meg Magyarország. 

A képzések azért voltak eredményesek, mert ugandai és magyar szakemberek egyaránt részt vettek az oktatásban. A program a tudásátadást, a családi kisgazdaságok élhetővé tételét és jövedelmének növelését, a vidéken megmaradás támogatását, az agrár-biológiai sokféleség fenntartását és az éghajlatváltozás hatásainak csökkentését is magában foglalta.

Nagy István szerint további hangsúlyt kell fektetni közös kurzusok és PhD-képzések indítására, a hallgatói ösztöndíjak támogatására és a szakemberek cseréjére is.

A klímaváltozás egyre nagyobb kihívásokat jelent a világ számára, ezért hazánk szeretné megismerni az afrikai ország tapasztalatait, hogy megfelelő tudományos és gyakorlati válaszokat tudjunk adni a szélsőséges időjárás okozta nehézségekre. Ehhez jó alapot kínálhatnak a tudományos együttműködések is

– húzta alá az agrártárca vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában