Hajdú-Bihar

2008.02.15. 12:12

Az egyházi muzsikától a sramliig

<p>Debrecen – A Kodály Kórus törekedik arra, hogy minden műfajban és stílusban megjelenjen. Így az a cappella, klasszikus oratorikus és kortárs művek mellett némi „kirándulás” is elfér, amit nemcsak a közönség, de a kórus is élvez.</p>

Két koncertet is ad hamarosan a Debreceni Kodály Kórus: február 19-én, kedden az egyházzene kedvelői örülhetnek egy nem mindennapi Csajkovszkij-műnek, 24-én, vasárnap pedig más helyszínen, merőben más műfajjal állnak színpadra énekeseink…

Bubnó Tamás vezeti fel

Ella Istvántól, a kórus vezető karnagyától megtudtuk: a 19-ei koncerten, amelyet a debreceni Megtestesülés plébániatemplomban tartanak, orosz nyelven csendül fel Csajkovszkij „Aranyszájú Szent János IV. liturgiája” című műve, amelyet a cívisvárosban még nem hallhatott a nagyérdemű.

Szólistaként a kórus tagjai közreműködnek: diakónusként Fenyvesi Zsoltot, papként pedig Balogh Lászlót hallhatjuk – azaz liturgiaszerű a „szereposztás”, bár az előadás a muzsikára összpontosít, azaz bizonyos szertartási elemeket (például az evangélium felolvasása) elhagytak.

Még közelebb visz bennünket a műhöz a magyar nyelven, kivetítőn olvasható szöveg, illetve az, hogy a hangverseny előtt Bubnó Tamás, a keleti keresztény egyházzene kiemelkedő hazai szakértője fog bevezetőt mondani – hallhattuk Ella Istvántól.

A Csajkovszkij-darabot a Kodály Kórus előadásában egy német televíziócsatorna is rögzíti, március elején a Szent Anna-székesegyházban – mint megtudtuk, részben e felkérés nyomán eredt az ötlet, hogy előbb megismertessék a művet a debreceni közönséggel.

Műfajok serege

A farsangi, illetve – hiszen már javában böjtidőt élünk – utófarsangi hangverseny merőben más műfajokkal, stílusban várja a zenekedvelőket a Kölcsey Központ báltermében (ráadásul ingyenes belépéssel). A kórus Strauss-keringőt, -csárdást is előad, továbbá eredeti „sramlizenét” is hallhatunk majd az énekesektől, Ella István zongorakíséretével (annál is inkább, mivel sokan nem is tudják, hogy a sramli Schrammel osztrák zeneszerző nevét őrzi, aki a 19. században nagy népszerűséget szerzett kisegyüttesével s annak ilyesfajta, népies muzsikájával).

Felválta lesz kórusprodukció, szólóének, duett, mind a hasonló műfajokból. – Törekvésünk, hogy a Kodály Kórus minden műfajban és stílusban megjelenjen. Az a cappella, klasszikus oratorikus és kortárs művek mellett ez amolyan „kirándulás”, amelyet nemcsak a közönség, de a kórus is nagyon élvez. Nemrég a filharmonikusoknak volt egy fantasztikus farsangi estje, s mivel onnan kissé hiányzott az énekszó, így hát elhatároztuk, hogy mi is rendezünk egy hasonlót – ismertette a karnagy.

Közönségtalálkozó is

A rendhagyó farsangi koncert további érdekessége, hogy a közönség nem széksorokban foglalhat helyet, hanem asztaloknál, orfeumszerűen, s időközben némi frissítőt, csemegét is kaphat majd a kórus jóvoltából.

A hangverseny után lehetőség nyílik kötetlen beszélgetésre is az énekkar tagjaival – bocsátotta előre a maestro.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!