Hajdú-Bihar

2008.01.30. 11:39

Emelt áron számlázták az áramot

<p>Csak akkor lepődtem meg, amikor valóban kézhez kaptam és a december 31-én elküldött óraállás alapján is megosztották a fogyasztást és kiszámláztak a bediktált fogasztásból 50 KWh fogyasztást január 8-ig, természetesen már 2008-as áron.</p>

Az áramszolgáltatónál a havi mérőállásdiktálást választottam, és minden hónap első napján bediktálom elektronikus úton (e-mailben) az aktuális óraállást és ez alapján elszámoló számlát kérek.

2007 december 31-én is bediktáltam az aktuális óraállást és vártam, hogy érkezik a számla. Csak akkor lepődtem meg, amikor valóban kézhez kaptam és a december 31-én elküldött óraállás alapján is megosztották a fogyasztást és kiszámláztak a bediktált fogasztásból 50 KWh fogyasztást január 8-ig, természetesen már 2008-as áron, ugyanígy jártak el az éjszakai áramfogyasztásnál is.
Nem értem, hogy ha bediktálom az óraállást, miért nem aszerint számláznak, különösen akkor nem, ha itt az én zsebemre megy a játék, hisz emelt áron kell kifizessem azt, amit nem emelt áron használtam el. Mi ez, ha nem a fogyasztók becsapása?

Telefonon próbáltam az E-on ügyfélszolgálatánál segítséget kérni, ahol azt a választ adták, hogy valóban elküldtem az óraállást időben, de azt ők hónapzárás miatt csak nyolcadikán tudták rögzíteni, így szerintük a számla jogos, nem tudnak mit tenni.

Mi közöm van nekem, fogyasztónak ahhoz, hogy a szolgáltató mikor zárja a hónapot? Ráadásul az ügyfélszolgálatos hölgy közölte, hogy panaszt csak írásban tehetek (akkor miért rögzítik a beszélgetést?) de annak kivizsgálási ideje két hét.

Én e-mailben ezt meg is tettem, de válasz ezidáig sem érkezett.
Ha befizetem a számlát, akkor a szolgáltató nyert, rajtam csak pár száz forintot, de gondolom, nem én vagyok az egyetlen ilyen ügyfél, ha nem fizetek és várom a szolgáltató állásfoglalását, akkor lejár a fizetési határidő és persze nekem ketyeg a késedelmi kamat.
Bagdiné Győri Erzsébet, Hajdúböszörmény

Az illetékes válaszol

Ügyfelünk 2007.12.31-én honlapunk megfelelő formanyomtatványán keresztül közölte mérőinek állását.

Az online mérőállás-közlés során két lehetőség közül választhatnak ügyfeleink. Kérhetik a bediktált mérőállás köztes elszámolásként való rögzítését is – ekkor a későbbi elszámolás során rendszerünk a megadott időponttal veszi figyelembe a bejelentett adatot. Választható az elszámoló számla is – ekkor a megadott mérőóra-állás alapján elszámoló számla készül.

Havi elszámolási módot választó ügyfeleink az elszámoló számlákon értesítjük arról, melyik az az időtartam, amelyen belül mérőóra-állást diktálhatnak. Ez hajdúböszörményi ügyfelünk esetében a január 8-át megelőző, és az azt követő három nap.

Sajnos, amennyiben a mérőóra-állást ügyfelünk a rendelkezésre álló kb. egy héten kívül adja le, számlázási rendszerünk azt nem tudja figyelembe venni.
Hajdúböszörményi ügyfelünk a rendelkezésre álló időszakban nem diktálta be mérőóra-állását, illetve a december 31-i diktáláskor nem közölte, hogy az állást az áremelés miatt köztes mérőállásként kéri rögzíteni.

Kérjük ezért, hogy forduljon hozzánk ismét, és közölje január 8-i mérőóra-állását, amely alapján munkatársaink a számla javítását megkezdhetik.

E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt.

  • Azt sem tudtam, hogyan osonjak el
  • Gázártámogatás: büntetik a jogosulatlan igénylõket
  • Cívis felháborító blog
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!