Hajdú-Bihar

2007.06.20. 18:25

Nem fulladhatnak bele a trágyalébe

<p>Megyénkben mintegy 25 olyan nagy állattartó telep működik, amelyek ha a jövő év április végéig nem kezdik el a hígtrágyakezelés korszerűsítését célzó beruházásukat, kénytelenek lesznek lakatot tenni az istállóikra.</p>

Debrecen - Megyénkben mintegy 25 olyan nagy állattartó telep működik, amelyek ha a jövő év április végéig nem kezdik el a hígtrágyakezelés korszerűsítését célzó beruházásukat, kénytelenek lesznek lakatot tenni az istállóikra. Ez a végkifejlet több szempontból (ellátási, foglalkoztatási, stb) tragikus lenne, nem is valószínű, hogy megtörténik, a határidőkre mégis érdemes figyelmet fordítani.

Az önerő is gond

Magyarország az uniós csatlakozás során azt vállalta, hogy 2008. április 30-ig végrehajtja a közösség által előírt trágyakezelési beruházásokat, azután viszont kiderült, hogy financiális problémák miatt ez a határidő nem lesz tartható. A magyar agrárdiplomáciának annyit sikerült elérni Brüsszelben, hogy a 2008.április 30-i dátum nem a fejlesztések befejező, hanem kezdő időpontja legyen, azaz eddig kelljen a technológiai fejlesztéseket elkezdeni. A beruházáshoz az úgynevezett nitrátérzékeny területen működő, vagy ilyennek minősített gazdaságok 75 százalékos támogatást vehetnek igénybe az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA), illetve a hozzá csatlakozó Új Magyarország Fejlesztési Tervből 2007-13 között.
A Napló által megkérdezett vállalkozók egyetértenek abban, hogy sokaknak még a 25 százalék önerő előteremtése is gondot jelent, ráadásul nem termelő beruházásokról van szó, amelyek a hatékonyságot nem javítják, a termelés önköltségét viszont érezhetően növelik. A tejtermelésben literenként 2,20-2,50 forinttal, míg a sertéstartásban kilónként 5-6 forinttal drágulhat a gazdálkodás e ráfordítások miatt.

Komolyan kell venni

Pallagi László, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal debreceni kirendeltségének a vezetője már felvette a kapcsolatot a környezetvédelmi és az állategészségügyi társhatóságok képviselőivel, hogy minél gördülékenyebb lehessen az ügyintézés. - Hajdú-Biharban mintegy 23-25 olyan nagyüzemi állattartó telep van, amelyek ha a jövő év április végéig nem kezdik meg a hígtrágya-kezelési beruházásukat, örökre elveszíthetik a vízjogi engedélyüket. Ez számukra a véget jelentené, amit minden rendelkezésre álló eszközzel szeretnénk elkerülni - jelentette ki a szakember, hozzátéve, hogy az érintett nagyüzemek 90 százaléka sertéstelep, de van köztük baromfi- és szarvasmarhatelep is. Mint megtudtuk, a kistermelőknél ez még kevésbé égető probléma, hiszen rájuk a 2013. évi határidő vonatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!