Háborgó indulatok a tó miatt

Háborgó indulatok a tó miatt
Mezőterem – Új tulajdonosa van a mezőteremi halastónak. A problémát az jelenti, hogy az új tulajdonos elkerítette a tavat. A közelben lévő szőlősök gazdái szerint megcsonkították földjeiket.

Több felháborodott mezőteremi olvasónk jelezte szerkesztőségünkben, a tó elkerítésével kapcsolatos problémáját. A legtöbb panasz a tó elkerítéséből származó kellemetlenségek miatt merült fel. A helybeliek elmondása szerint, a tó környékén található szőlősöket lehetetlen a rövidebb útról megközelíteni, hiszen a tó tulajdonosa kerítéssel lezárta az utat. Így csak kerülővel közelíthetik meg birtokaikat. Másik fontos megjegyzésük az, hogy a kerítés felhúzásakor több árnyi területet is bekebeleztek, jogtalanul. A mezőteremiek panaszát továbbítottuk a község alpolgármesterének, Schwegler Albertnek. Szerinte nem történt semmiféle törvénytelenség, érthetetlennek tartja a panaszokat, hiszen a hivatalba még senki sem érkezett telekkönyvi kivonattal, vagy Tulajdonlevéllel, amivel feketén–fehéren bizonyítani tudná igazát.

„A tavat tanácsi határozattal adtuk el. Mielőtt sor került volna az adásvételre az illetékes szervek megvizsgálták a kiállított papírokat és mindent rendben találtak.”–mondta Schwegler. Az eladott terület kiméréséhez topográfust kért fel a Polgármesteri Hivatal. „Amennyiben valaki azt állítja, hogy nincs meg a földje, akkor az a szükséges dokumentációval ellátva jöjjön be a Hivatalba. Ha bebizonyosodik a panasza, akkor a topográfuson kell számon kérni a munkát.”–tette hozzá az alpolgármester.

Olcsón adták

A mezőteremi önkormányzat 8,5 hektárnyi területet adott el. A licitre hárman jelentkeztek. 350 millió régi lej volt a kikáltási ára a 8,5 hektárnyi területnek. Ezt az összeget végül 372 millió régi lejre sikerült feltornázni. Ezért a pénzért az új tulajdonos egy, a területhez tartozó homokkifejtőt is megkapott…

Feltettük a kérdést az alpolgármesternek, hogy nem–e lett volna jobb megtartani a tavat és a község fejlesztéséhez, pályázati pénzből turisztikai céllal felhasználni? A válasz az volt, hogy éppen akkor nem volt ilyen jellegű pályázati kiírás. Hogy ez mennyire alapos indok egy ilyen érték potom pénzért való eladására, mindenki maga döntse el.

Tőtős Tímea