ERDON Helyi sport hírek

2011.06.14. 08:05

Dragracing: buli, csajok, csodajárgányok

<p>A temesvári Florin Roman volt az egyetlen pilóta a Chevrolet Dragracingen, aki kevesebb mint 10 másodperc alatt teljesítette a 702,3 méter hosszú versenytávot a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtéren.</p>

Az autósport kedvelőinek „mennyei manna”, a laikusoknak hatalmas buli volt a szombati Chevrolet Dragracing. A Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér kifutópályáján rendezett nemzetközi eseményen öt ország több mint száz pilótája versenyezett a 702,3 méter hosszú pályán a legjobbnak járó aranyéremért, közben a nagykárolyi termálstrand standjánál a szép lányok bájaikkal, a sztár DJ–k pedig zenéjükkel vonzották a bulizni vágyókat.

Az elengedhetetlen égett gumiabroncs illat, az adrenalin, a dízelesek égő gázolaj illata, illetve a rendkívüli gyors autók (és a fentebb említett parti) több ezer nézőt csalogattak ki szombaton a reptérre. Az amatőr és profi pilóták már kora reggeltől munkához láttak és koptatták gumijaikat a kifutó betonján. Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke adta meg a Dragracing gyorsulási verseny hivatalos rajtját. Az elöljáró két dübörgő, „kitörni vágyó” autó között lengette meg a rajtzászlót. Hiába volt hűvös az időjárás, Csehi kimelegedett néhány pillanat alatt. „Könnyebb egy tanácsülést levezetni, mint egy ilyen rajtot adni” – jegyezte meg a szervezők kérdésére a tanácselnök.

A show–elemekből sem volt hiány. Az idei eseményen a magyarországi Erdős Csaba, többszörös Drag Bike–, Streetfighter– és Enduro–bajnok volt a „hangulatfelelős”. Előbb Magyarország és Közép–Európa leggyorsabb dragsterének teljesítményét mutatta be: az 1500 lóerős, 600 kilogrammos, 7 méter hosszú Top Dragster 0,9 másodperc alatt gyorsult 100 km/h sebességre. Erdős ezzel a csodajárgánnyal eddig három versenyen indult, mindegyiket megnyerte és három rekordot jegyzett. Később csapatával lélegzetelállító motoros, majd kvados kaszkadőr–mutatványaival kápráztatta el a közönséget.

Talán mindennél nagyobb nézőközönséget vonzott egy új Chevrolet Aveo. Igaz, férfiakat legkevésbé az autó érdekelte, ugyanis négy csinos lány erotikus autómosást mutatott be. A nézők valószínűleg mindent megadtak volna, hogy az autó soha ne legyen tiszta, és a lányok sokáig legyenek elfoglalva a gépkocsimosással.

Közben a parti egyre nagyobb méreteket öltött. DJ Vali Bărbulescu nagyon felhevítette a hangulatot, mert az őt követő DJ Sterbinszky zenéjére a táncoslányok már melltartójuktól is megszabadultak. DJ Yaang pedig éjfélig szórakoztatta a több száz fős bulizós tömeget.

Ha verseny, akkor nyilván győztesek is voltak. A temesvári Florin Roman magasan a mezőny legjobbja volt. A 900 „paci” által hajtott Nissan Sky Line GTR típusú autója úgy robbant ki minden rajtnál, mint egy rakéta, és a pálya legjobb idejét jegyezve (9,8 másodperc) a szatmárnémeti viadal legyőzhetetlenje volt.

A szervezők (Szatmárnémeti AutoSportKlub, DragRacing Hungary, Dragracing Events Romania, Szatmár Megyei Tanács) elégedettek lehettek a végén, de elárulták, még van a tarsolyukban meglepetés, amit a jövő évi Dragracingre tartogatnak. Sőt az idei kiírás látványosabb lett volna, amennyiben az időjárás nem tréfálja meg őket. „A verseny előtti hétre, sőt a verseny napjára jósolt rossz idő miatt a külföldi autós és motoros versenyzők közül nagyon sokan lemondták a részvételt. Ennek egyszerű technikai oka van: a meghívott gyors motorok és amerikai gépek a vizes betonon megcsúszhatnak, ezt pedig nem mertük megkockáztatni” – olvasható közleményükben.

Eredmények

Közép–Európa–bajnokság (CECD), C2 kategória: 1. Kovács Szabolcs, 2. Silviu Gmita. C3: 1. Dragoş Tănase, 2. Gyetvai Miklós. C4: 1. Florin Roman, 2. Gheorghe Pop. C5.: 1. Pap Péter, 2. Hunka Zdeno, 3. Marian Nemec. C6: 1. Hajdú Balázs, 2. Dózsa László, 3. Kovács Roland.

Profi kategória, P1: 1. Marius Vasile, 2. Giany Wagner, 3. Andrei Valvia. P2: 1. Silviu Gmita, 2. Ciprian Julean. P3: 1. Dragos Tănase, 2. Octavian Bucşa. P5: 1. Liviu Maroşan, 2. Csergezán Geoffrey.

Street kategória: S1: 1. Caius Riscuţa, 2. Cătălin Florescu, 3. Devecska Szabolcs. S2: 1. Florin Stecka, 2. Marian Nemec, 3. Ionuţ Paşcan. S3: 1. Nelu Paranici, 2. Costea Vezemtin, 3. Lucian Musac. S4: 1. Kocsis Olivér, 2. Ioan Marian Cozma, 3. Belényessy László. S5: 1. Gile Keller Ádám, 2. Vasile Borşan. S6: 1. Florin Roman, 2. Dănuţ Sârbu, 3. Nagy Szilárd. S7: 1. Czretkovics Gábor, 2. Branislav Farkas, 3. Bódizs Attila. S8: 1. Cristian Filip, 2. Cristian Tecar, 3. Kocsis Olivér.

X1 kategória (a CECD legjobb nyolc pilótája): 1. Florin Roman, 2. Gheorghe Pop, 3. Kovács Szabolcs.

Szamár Kupa, M1 kategória: 1. Devecska Szabolcs, 2. Szabó Attila, 3. Gulya Zsolt. M2: 1. Cristian Petrescu, 2. Florin Stecka, 3.Ghereik Domuţa. M3: 1. Kiss Gabriel, 2. Balázs Zoltán. M4: 1. Ioan Marian Cozma, 2. Rencsik József. M5: 1. Adrian Micle, 2. Megyesi Arnold. M6: 1. Kocsis Olivér, 2. Szabó Norbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!