ERDON Országos hírek

2019.11.24. 06:39

Megnyitottak a szavazókörök; több mint 18 millió román állampolgárt várnak az urnákhoz

Reggel 7 órakor megnyitottak a hazai szavazókörzetek, elkezdődött a voksolás az államfőválasztás második fordulójában.

Reggel 7 órakor megnyitottak a hazai szavazókörzetek, elkezdődött a voksolás az államfőválasztás második fordulójában.

Az országban 18.748 szavazóhelyiséget rendeztek be. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) adatai szerint 18.217.411 személy szerepel a választói névjegyzékben.

A szavazókörök jegyzéke megtalálható a www.roaep.ro weboldalon, a www.registrulelectoral.ro honlapon pedig arról is tájékozódhatnak a választópolgárok, hogy lakhelyük szerint melyik szavazókörzethez tartoznak.

Az állampolgárok a következő, a román állam kibocsátott, érvényes személyazonosító okmány valamelyikének felmutatásával szavazhatnak: személyi igazolvány, elektronikus személyi igazolvány, ideiglenes személyi igazolvány, diplomata-útlevél, elektronikus diplomata-útlevél, szolgálati útlevél, elektronikus szolgálati útlevél, katonai szolgálati könyv.

Az AEP hangsúlyozza, egyszerű útlevéllel, egyszerű elektronikus útlevéllel vagy ideiglenes egyszerű útlevéllel csak azok a román állampolgárok szavazhatnak az ország határain belül, akiknek külföldön van az állandó lakhelyük.

A választópolgárok az állandó lakhelyük szerinti szavazókörzetben adhatják le voksukat, ha azonban más településen tartózkodnak a választások napján, annak bármely szavazókörzetében élhetnek választójogukkal.

A mozgáskorlátozottak vagy az ágyhoz kötött betegek mozgóurnát kérhetnek. Az erre vonatkozó igényléseket - a betegséget igazoló iratokkal együtt - legkésőbb a választásokat megelőző napon kellett eljuttatni az illetékes választási irodához.

A külföldön élő román állampolgárok péntektől kezdve három napon át szavazhatnak. Emellett a levélszavazás lehetőségével is élhettek.

A hazai szavazókörzetek vasárnap 21 óráig tartanak nyitva. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségekben vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig még voksolhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!