ERDON Országos hírek

2018.03.21. 13:44

Változhat a 2%-os adófelajánlás

Sürgősségi kormányrendelet jelent meg arról, hogy esetleg két évre vonatkozna a 2 százalékos adófelajánlás, de ez még csak tervezet, csupán elméleti lehetőségként merült fel, vagyis az adóhatóság előkészíti ezt.

Sürgősségi kormányrendelet jelent meg arról, hogy esetleg két évre vonatkozna a 2 százalékos adófelajánlás, de ez még csak tervezet, csupán elméleti lehetőségként merült fel, vagyis az adóhatóság előkészíti ezt.

Amíg a Hivatalos Közlönyben nem jelenik meg, addig nincs semmi konkrétum, nem kell alkalmazni, nincs változás az eddigihez képest- nyilatkozta szerdán az erdon.ro-nak Fándly Marius adószakértő, váradi adóhivatalvezető-helyettes.

Az elképzelés szerint az alkalmazottaknak módjuk volna arra, hogy kérvényezzék a munkáltatójuktól, hogy vonja le tőlük a 2 százalékot, és a továbbiakban a felajánlással a cég foglalkozzon. Egyszer kérvényeznék, és onnantól kezdve két fiskális évig automatikusan levonná a munkaadó a két százalékot.

Egyébként a 2 százalékos adófelajánlás határideje egyelőre továbbra is május 25-e azok számára, akiknek bérből és fizetésből származik jövedelmük, és a D230-as jelzésű formanyomtatványt tehetik le. Emellett azok a nyugdíjasok is felajánlhatják az említett két százalékot, akiknek a járandóságuk adóköteles. A nyilatkozatot le lehet tenni személyesen, postán vagy meghatalmazással. Utóbbi azt jelenti, hogy felhatalmazunk a kedvezményezettként megjelölt civil szervezet/egyház részéről valakit, hogy vigye be a deklarációt, ez esetben viszont az ANAF küld egy visszajelzést a felajánlónak arról, hogy valóban felajánlotta a 2 százalékot, elkerülendő a nevével való visszaélést.

Az engedéllyel rendelkező magánszemélyek (PFA), a szabad foglalkozásúak (közjegyzők, ügyvédek, könyvelők, orvosok), mindazok, akiknek szerzői jogból származik jövedelmük, valamint azok is, akiknek egyéb jövedelmük keletkezett ingatlanok és részvények bérbeadásából viszont július 15-ig ajánlhatják fel az adójuk 2 százalékát.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!