ERDON Országos hírek

2018.01.11. 09:21

Folytatódik az Első Lakás program

A román kormány a tavalyihoz hasonló garanciakeretet adott az Első lakás programra, amely idén is folytatódik tehát. A hitelt azok kaphatják meg, akik először vásárolnak lakást.

A román kormány a tavalyihoz hasonló garanciakeretet adott az Első lakás programra, amely idén is folytatódik tehát. A hitelt azok kaphatják meg, akik először vásárolnak lakást.

Kétmilliárd lejes garanciakeretet engedélyezett a fiatalok lakásvásárlását ösztönző Első lakás programra a kabinet. A 2009 óta működő, és az építőipar egyik húzóágazatát jelentő kedvezményes jelzáloghitel-program részeként az állam továbbra is a hitelfedezet jelentős részének az átvállalásával segíti a fiatalok lakáshoz jutását. A hitelt azok kaphatják meg, akik először vásárolnak lakást. Tavaly viszont változtattak a program feltételein. A kabinet elképzelésének megfelelően inkább új lakások vásárlását kellene segíteni, ezért a jogszabályt úgy módosították, hogy az új építésű lakások esetén az állam nagyobb arányban vállal garanciát a felvett ingatlanhitelek értékére. A legújabb változtatás szerint pedig a kamat 2,50%-ról 2%-ra csökkent.

Egyéb újdonságok

Ugyanakkor átláthatóbbá tették, hogyan tudják újraosztani a finanszírozók az évi keretből maradó összeget, valamint egyszerűsítették a rendszerből való törlést, arra az esetre, ha a hitelkérvényt elvetik. Kevesebb jóváhagyás kell már ehhez, és a várakozási idő legalább 10 nappal rövidül. Egyszerűsítették azt az eljárást is, amely révén az adóhatóság végrehajtási eljárást indíthat a programban vett, vagy épített lakás ügyében. A program kilenc évvel ezelőtti indulása óta amúgy 238.305 garanciát adtak, 20,78 milliárd lej összértékben. Tavaly 23.437 ilyet regisztráltak, 2,048 milliárd összeértékben, valamint további 8.910 garanciavállalási előzetes ígéretet. Egyébként 50%-os állami garanciát csak azokra az ingatlanokra vállal az állam, amelyek a lakáscélú ingatlanok kategóriájába sorolhatóak, és a hitelkérelem benyújtását megelőzően legtöbb öt évvel kerültek átadásra. Szintén az új építésű lakások kategóriájába sorolhatóak, így szintén 50%-os hitelgaranciát vállal az állam azokra a lakóingatlanokra is, amelyek nem új építésűek, viszont a programban lakásvásárlásra benyújtott hitelkérelem leadását megelőzően legtöbb 5 évvel estek át olyan átalakítási munkálatokon, amelyek az épület megerősítését, illetve a földrengésekkel kapcsolatos kockázatok csökkentését célozzák. A program tavaly megváltoztatott módszertana szerint az új építésű lakások kategorizálásánál fontos 5 éves periódus nem a munkálatok befejezésétől számítódik, hanem a munkálatok átvételétől. A túlzott bürokrácia elkerülése érdekében a kis- és középvállalkozásoknak létrehozott országos garanciaalap (FNGCIMM) hatáskörébe került a jelzálog-mentesítésről szóló, illetve az ingatlanok eladásának megtiltását feloldó okiratok kiállítása.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!