ERDON Országos hírek

2018.01.12. 10:06

C. Dan: Ellenőrzést rendeltem el az Országos Rendőr-főkapitányságon

Ellenőrzést rendelt el a belügyminiszter az Országos Rendőr-főkapitányságon. Carmen Dan szerint a minisztérium ellenőrző testülete a szexuális bántalmazással gyanúsított rendőr ügye kapcsán fog vizsgálódni.

Ellenőrzést rendelt el a belügyminiszter az Országos Rendőr-főkapitányságon. Carmen Dan szerint a minisztérium ellenőrző testülete a szexuális bántalmazással gyanúsított rendőr ügye kapcsán fog vizsgálódni. A miniszter ugyanakkor így akar meggyőződni arról, hogy Bogdan Despescu országos rendőrfőkapitány objektív jelentést készít az ügyről Mihai Tudose kormányfőnek.

Csütörtök esti nyilatkozatában Dan azt mondta, azért rendelte el az ellenőrzést, hogy felülvizsgálja, "betartják-e a történtek lejelentésével kapcsolatos adminisztratív eljárást", ugyanakkor részletesen tájékozódni akar annak a 2016-ös ügynek a kezeléséről, amelyben érintett a két kiskorú szexuális bántalmazásával gyanúsított rendőr.

"Azért döntöttem az ellenőrzés elrendelése mellett, hogy megbizonyosodjam, a Despescu által a miniszterelnöknek küldendő jelentés objektív lesz. Úgy vélem, hogy az az intézmény, amely közvetlenül érintett az ügyben, nem ellenőrizheti le önmagát - fogalmazott Carmen Dan a minisztériumban tartott sajtóértekezletén.

Hozzátette, minisztériumi rendelet szabályozza, hogy milyen eljárást kell követni olyan esetekben, amikor a tárca alárendeltségébe tartozó alkalmazottak valamilyen bűncselekményt követnek el. Dan szerint a rendelet pontosan megszabja, hogy az információnak el kell jutnia a legfelsőbb szintig. A 2016-os ügy kapcsán is e rendelet szerint jártak el, így Bogdan Despescunak tudomása volt arról, hogy a 2016 decemberében elkövetett szexuális bántalmazás ügyében érintett volt a közlekedésrendészet alkalmazásában álló rendőr - mondta Carmen Dan, aki bevallása szerint a miniszterelnöknek is elküldi majd a szóban forgó rendeletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!