ERDON Országos hírek

2017.11.22. 10:29

Napi 12.500 perc késés

Minden egyes nap összesen átlagosan 12.500 percet késtek a CFR járatai az év első kilenc hónapjában. Ezt a statisztikát adta közre a szállításügyi miniszter.

Minden egyes nap összesen átlagosan 12.500 percet késtek a CFR járatai az év első kilenc hónapjában. Ezt a statisztikát adta közre a szállításügyi miniszter.

Felix Stroét a törvényhozás szállításügyi szakbizottsága hallgatta meg. Mint ismeretes, előzőleg állítólag benyújtotta lemondását a Román Vasúttársaság (CFR) ügyvivő vezérigazgatója, Marius Chiper – legalábbis ezt közölte a CFR, néhány órával azután, hogy Felix Stroe szállításügyi miniszter viszont bejelentette, a vállalaton belüli szervezetlenség miatt ő menesztette tisztségéből Chipert. A CFR közleménye értelmében Marius Chiper személyes okokra hivatkozva nyújtotta be lemondását az igazgatótanács elnökének. Felix Stroe szerint viszont menesztés volt ez, és azzal indokolta, hogy a vállalaton belüli szervezetlenség miatt folyamatosan késnek a vonatok. Hozzátette, találkozóra hívja a minisztériumba a vállalat illetékeseit, hogy hívja fel a figyelmüket a legégetőbb problémákra.

Lelassítják

"Nem azért váltjuk le az embereket, hogy csináljunk helyet másoknak. (...) Az állampolgárokkal szembeni tisztelet hiányát nem lehet tolerálni. Én legalábbis nem fogom, nulla toleranciát hirdetek. A vonatok nem azért késnek, mert elavultak a szerelvények. (...) Nem tudom megérteni, hogy a Bukarest és Konstanca közötti vasúti szakaszon, amelynek a korszerűsítésébe több száz millió eurót fektettek, és amelyik a legmodernebb Romániában, miért késnek több tíz percet a vonatok, ha nem a szervezés, az odafigyelés, az igényesség hiánya miatt" — fogalmazott a miniszter, aki egy nappal korábban leváltotta a bukaresti Északi pályaudvar vezetőjét, valamint a CFR bukaresti regionális igazgatóságának vezetőjét is. Megfigyelők szerint azonban a váltások oka valójában az volt, hogy egy órát késett a vonat, amellyel a miniszter Bukarestből Dévára utazott. Most cáfolta, hogy ez lenne a menesztések oka, szerinte a többi késése az. Úgy véli, ezeknek 70%-áért pedig a CFR infrastrukturális részlege a felelős. „A legtöbbször ha valami gond van a pályával, úgy járnak el, hogy kitesznek figyelmeztető táblát, és csökkentik a vonatok sebességét” - nyilatkozta. Most ellenőrizni fogják az összes sebességkorlátozást, amit a CFR sok szakaszon bevezetett.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!