ERDON Országos hírek

2017.11.01. 12:13

Iohannis: ,,A nők sztereotípiák és előítéletek áldozatai"

Románia fontos lépéseket tett a nemek közötti egyenlőtlenségek csökkentése terén, de ennek ritmusát fel kell gyorsítani - jelentette ki szerdán Klaus Iohannis államfő.

Románia fontos lépéseket tett a nemek közötti egyenlőtlenségek csökkentése terén, de ennek ritmusát fel kell gyorsítani - jelentette ki szerdán Klaus Iohannis államfő.

A frankofón nők konferenciájának megnyitó beszédében az elnök hangsúlyozta: meggyőződése, hogy a jövőorientált társadalom egyik alappillérét képezi a nők és férfiak közti egyenlőség. Románia jelentős lépéseket tett azon vállalásának gyakorlatba ültetése irányába, hogy új szakmát iktasson be, éspedig a nemek közti esélyegyenlőségi szakértőkét. Ugyanakkor elsősorban a mentalitásváltásra van szükség ebben a kérdésben - tett hozzá Iohannis.

A nők szerepe

A jövő nemzedék számára követendő példák azok a nők, akik közgazdasági szakértők, a kutatásban, fejlesztésben dolgoznak, vagy akik önálló vállalkozást indítanak - vélekedett az államfő, hozzátéve, hogy az említetteknek súlyos nehézségeket kell leküzdeniük, hiszen nehezen jutnak finanszírozáshoz és a szakmai támogatás sem megfelelő. A férfiakhoz képest sokkal kevesebb nő van jelen a döntéshozó területeken vagy a menedzsmentben. A nők sztereotípiák és előítéletek áldozatai, ami a családban, gazdasági életben, társadalomban való szerepüket és a képességeiket illeti - jelentette ki az elnök.

Klaus Iohannis azt is elmondta: Románia támogatja, hogy a 2018-as frankofón csúcstalálkozó alkalmával fogadják el a nemek közti esélyegyenlőség stratégiáját. A frankofón nők találkozóján Michaelle Jean, a Nemzetközi Frankofón Szervezet főtitkára, valamint Ameenah Gurib-Fakim, a Mauritiusi Köztársaság elnöke is részt vesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!