ERDON Országos hírek

2017.01.06. 19:48

Nőtt a színészek és a helyi közigazgatásban dolgozók bére és emelkedtek a nyugdíjak és az ösztöndíjak

A kormány pénteki ülésén emelte a színészek és a helyi közigazgatásban dolgozók bérét, a diákok ösztöndíját és a nyugdíjakat.

A kormány pénteki ülésén emelte a színészek és a helyi közigazgatásban dolgozók bérét, a diákok ösztöndíját és a nyugdíjakat.

A kormány sürgésségi rendelete szerint a béremelések február 1-jétől lépnek életbe - írja az AGERPRES hírügynökségnek megküldött kormányközleményben.

A helyi közigazgatásban dolgozók bére és minden olyan juttatása, amely az alapfizetés részét képezte 20 százalékkal nő a 2017. januári szinthez képest. Az intézkedés nem vonatkozik a megválasztott vezetőkre, azaz polgármesterekre, alpolgármesterekre, megyei tanácselnökökre és elnökhelyettesekre, illetve a helyi és megyei tanácsosokra - írja a közlemény.

Ugyanakkor 50 százalékkal nő az előadásszervező közintézményekben dolgozó művészek és műszaki személyzet bére és minden olyan juttatása, amely az alapfizetés részét képezte.

A sürgősségi kormányrendelet 9 százalékkal növeli a nyugdíjpont értékét, amely július 1-jétől 1.000 lej lesz.

A kormány március 1-jei hatállyal havi 520 lejben határozta meg a szavatolt szociális nyugdíj értékét.

A súlyos fogyatékkal élők és ezek gondozóinak a 2006/448-as törvény alapján folyósított illetményét az eddigi 90 százalék helyett teljes egészében állami alapból fizetik.

A kormány sürgősségi rendelete szerint ezentúl ingyen utazhatnak a vasúton a nappali tagozatos egyetemisták és az ösztöndíj értékét havi 201 lejre emelkedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!