ERDON Országos hírek

2016.10.06. 14:12

Gazdasági minisztériumi államtitkár: a TIPP új lehetőségeket nyit majd a romániai üzleti szféra előtt

A Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TIPP) - amelyről 2013 óta tárgyal az amerikai kormány és az Európai Bizottság - új lehetőségeket nyit majd a romániai üzleti szféra előtt - mutatott rá csütörtökön Vlad Vasiliu gazdasági minisztériumi államtitkár azon a vitafórumon, amelyet a szenátus európai ügyekért felelős bizottsága és a gazdasági tárca szervezett a témában.

A Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TIPP) - amelyről 2013 óta tárgyal az amerikai kormány és az Európai Bizottság - új lehetőségeket nyit majd a romániai üzleti szféra előtt - mutatott rá csütörtökön Vlad Vasiliu gazdasági minisztériumi államtitkár azon a vitafórumon, amelyet a szenátus európai ügyekért felelős bizottsága és a gazdasági tárca szervezett a témában."Egy ehhez hasonló megállapodás nem csak lehetőségeket, hanem veszélyeket is rejt magában a kis és közepes vállalkozások számára, de ha nem tartjuk a lépést a globális fejlődéssel, nem tudunk haladni. Az üzleti szférának alkalmazkodnia kell majd az új kihívásokhoz" - hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette: a kereskedelmen kívül a TIPP a mezőgazdasági termékek piacára, a közbeszerzésekhez való hozzáférésre és a befektetések védelmére is kitér.

Az államtitkár szerint a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerséggel kapcsolatos tárgyalások nagyon sokrétűek, ezért nem várható, hogy egyhamar lezárulnak.

"Az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak koherens, egységes álláspontot kell kialakítaniuk ezzel kapcsolatban, és úgy kell tárgyalniuk az amerikai féllel, hogy egy mindenki által elfogadott, minden elvárást kielégítő transzatlanti megállapodás legyen az eredmény" - összegzett az államtitkár.

AGERPRES/(RO - szerző: Livia POPESCU, szerkesztő: Florin MARIN; HU - szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!