ERDON Országos hírek

2016.02.17. 16:23

Kisebbségellenes nyelvtörvénytervezet

A képviselőház hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánította a kisebbségi nyelvek közigazgatási használatát betiltó törvénykezdeményezést, miután a házszabályban megszabott határidőn belül a tervezetet nem tűzték napirendre.

A képviselőház hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánította a kisebbségi nyelvek közigazgatási használatát betiltó törvénykezdeményezést, miután a házszabályban megszabott határidőn belül a tervezetet nem tűzték napirendre.

A magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu képviselő, a szélsőségesen nacionalista Egyesült Románia Párt elnökének törvénytervezete megtiltaná a romániai közintézményeknek, állami hatóságoknak és önkormányzatoknak, hogy a román nyelven kívül bármilyen más nyelven kommunikáljanak, szóban vagy írásban. A Hotnews szerint a tervezet azt írja elő: akik pedig nem tartják tiszteletben a román nyelv hivatalos jellegét elveszítik munkahelyüket, állami intézményekben pedig többet nem vállalhatnak munkát. Diaconu ugyanakkor azt szeretné elérni, hogy a helyi és megyei tanácsok ülései, az alkalmazottak munkahelyi megbeszélései kizárólag románul zajlódhassanak le, fordítást mindössze abban az esetben biztosítanának, ha külföldi résztvevője is van az eseménynek. A tervezet betiltaná az intézményneveknek a kisebbségek nyelvén való használatát is. Ahhoz, hogy hatályba lépjen, a tervezetet még a szenátusnak is el kell fogadnia.

„Megakadályozzuk”

Meg fogjuk akadályozni a magyarellenes törvénytervezet elfogadását – idézte Máté András Levente frakcióvezető álláspontját az RMDSZ hírleve tegnap. „Románia csúnyán levizsgázna kisebbségügyből, ha törvény lenne egy magyarellenes tervezetből. Ma a képviselőház semmibe vette a törvénybe foglalt kisebbségi jogokat, egy új jogszabály által megtiltaná a kisebbségek anyanyelvhasználatát a közigazgatásban. Képviselő kollégáinknak tudniuk kellene, hogy a demokrácia határait feszegeti az, hogy egy törvényhozó testület hallgatólagosan elfogad egy nyíltan magyarellenes törvénykezdeményezését. A tervezetet az RMDSZ szenátorai bizonyára megakadályozzák a felsőházban” – fogalmazott Máté András Levente. A Kolozs megyei képviselő elfogadhatatlannak tartja, hogy a közigazgatásban való anyanyelvhasználat jelentős témakörében egy köztudottan magyarellenes képviselő abbérációja hallgatólagos támogatást kaphat.

Máté András Levente hozzátette: a Képviselőház házbizottságának lett volna a feladata az, hogy egy nyilvánvalóan etnikai feszültségeket keltő törvénykezdeményezést napirendre tűzzön, és azt érdemben megvitassa. Erre nem került sor. „Az RMDSZ parlamenti képviselői a szakbizottsági vitákon többször is felhívták a figyelmet az aberrációkat tartalmazó törvénykezdeményezésre és ellene is szavaztak. Ezután a házbizottság dolga lett volna napirendre tűzni a tervezetet. Ebben a testületben azonban az RMDSZ-nek 2015-től nincs képviselője a román pártok közti egyezség eredményeként” – hangsúlyozta a frakcióvezető, aki nehezményezte azt, hogy a törvényhozás ilyen módon semmibe veszi az európai értékeket, amelyek mellett Románia uniós csatlakozásával is elkötelezte magát.

„Európai út”

„Románia nem mulaszt el egyetlen alkalmat sem, hogy minden külföldi fórumon hangsúlyozza: ő az EU mércéje kisebbségvédelem terén. A szenátusban van még alkalom visszatérni a sokat hangoztatott európai útra. Az RMDSZ szenátorai egyértelműen gondoskodni fognak majd arról, hogy a magyar közösség jogait ne nyirbálják meg” – nyilatkozta Máté András Levente, az RMDSZ frakcióvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!