ERDON Országos hírek

2015.08.13. 12:34

Nincs fejlemény autósztráda-ügyben

Négy év szünet után továbbra sem utal semmi arra, hogy újrakezdődnének a munkálatok a Bukarest-Bors autósztráda Bihar megyei szakaszán. Úgy tűnik, a környezetvédelmi engedély sincs meg.

Négy év szünet után továbbra sem utal semmi arra, hogy újrakezdődnének a munkálatok a Bukarest-Bors autósztráda Bihar megyei szakaszán. Úgy tűnik, a környezetvédelmi engedély sincs meg.

 

Négy év alatt valószínűleg az is megrongálódott, amit már elvégeztek, s az Autósztrádák Országos Vállalata (CNADNR) még csak nem is igényelte a környezetvédelmi engedély felújítását erre a szakaszra vonatkozóan. Igen csekély az esélye annak, hogy egyhamar újrakezdődnének a munkálatok.

Késedelem

Az autópálya megépítését 2003-ban jelentette be Adrian Năstase, az eredeti határidő 2012 decembere volt, s a munkát a Bechtel, vállalta el, az a nemzetközi hírnevű amerikai cég, amely a La Manche csatorna alatti Csatorna-alagút építésében is részt vállalt. Viszont 2011-ig, amikor is a munkálatok leálltak, mivel nem voltak kifizetve, egyedül az 53 kilométer hosszú, Gilău és Torda közötti szakasz készült el. Ekkorra az állam már 1,5 milliárd eurót fizetett ki, azaz kilométerenként 23 millió eurót, míg az eredetileg megállapított ár kilométerenként 6 millió euró volt.

A szerződést kétszer tárgyalták újra, 2005-ben, majd 2011-ben – ez utóbbi nyomán a Bechtel lemondott hat szakasz megépítéséről, kettőt pedig – a Torda – Aranyosgyéres és a Bors – Berettyószéplak közöttit - 2013 decemberéig kellett volna befejeznie.

Családi megbeszélés

Viszont 2013 tavaszán Dan Şova miniszter felbontotta a szerződést, azzal indokolva, hogy az államnak nincs elég pénze. Viszont ígérete szerint a munkálatokat újra kellett volna kezdeni közös, magán- és állami finanszírozású egyezmények, vagy haszonbérleti szerződések alapján. Ehhez képest nem történtek lépések ilyen irányba, a tárgyalásokon ráadásul a CNADNR-t Dan Şova volt üzlettársa, a Bechtelt pedig az édesanyja képviselte. E „családi megbeszélés” nyomán a Bechtel további 37,2 millió eurót kapott kártérítésként azért, hogy hagyja el a helyszínt. Cseke Attila parlamenti képviselő akkoriban erőteljesen kritizálta a döntést, mint mondta, a munkálatok már több mint 50%-ban készen voltak, 250 millió euróból be is fejeződhettek volna.

Tavaly, a parlamenti választások előtt Victor Ponta miniszterelnök a Bors és Berettyószéplak közötti munkálatok újraindítását helyezte kilátásba, május 11-én pedig Dan Şova, a CNADNR igazgatójával, Narcis Neagaval közösen tudatták, hogy május 25-e körül elkezdődik a közbeszerzési eljárás. Egy évre rá, idén májusban a CNADNR vezetője ismét Nagyváradon járt, s tudatta,hogy hat spanyol céggel kötöttek szerződést (Corsan, Corvian, Consinit, Road Consulting, Design Solutions és Via Design), összesen 157 millió euró értékben, ÁFA nélkül. Neaga szerint nagyon jó árban egyeztek meg, kilométerenként 2,59 – 2,60 euróban, s a munkálatok 41 napon belül elkezdődnek, 2017 júliusáig pedig be is fejeződnek. Az egyedüli gond a környezetvédelmi engedély felújítása – ismerte be – hozzátéve, reméli, nem lesznek gondok, mint a Lugas és Déva közötti autósztráda esetében, ahol a munkálatokat felfüggesztették, mivel „találtak egy temetőt, néhány denevért és három hódcsaládot”.

Semmi mozgás

Azóta csaknem három hónap telt el, de egyetlen munkás sem jelent meg a helyszínen. Információink szerint ennek legfőbb oka az, hogy továbbra sincs környezetvédelmi engedély – az időszerűsítést még csak nem is igényelték. Nem tudni, mennyire lenne nehéz megszerezni az engedélyt, de tény, hogy a 11 község közül, mely az autósztráda útvonalába esik, négyhez tartozik Natura 2000 környezetvédelmi terület és például a szántói erdőben többek között ritka halfajták és kétéltűek léteznek, s Berettyószéplak környékén is három védett emlőst tartanak számon – a szürke farkast, a hiúzt, valamint egy denevérfajtát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!