ERDON Országos hírek

2015.01.05. 13:43

Új metodológia

A felsőoktatási intézeteknek minden új képzés elindításakor bizonyítaniuk kell annak szükségességét, munkaerő-piaci időszerűségét, áll a Felsőoktatási Képzések Országos Regiszterének (RNCIS) nemrég jóváhagyott metodológiájában, tájékoztat a Mediafax hírügynökség.

A felsőoktatási intézeteknek minden új képzés elindításakor bizonyítaniuk kell annak szükségességét, munkaerő-piaci időszerűségét, áll a Felsőoktatási Képzések Országos Regiszterének (RNCIS) nemrég jóváhagyott metodológiájában, tájékoztat a Mediafax hírügynökség.Az új metodológia szerint az első szakaszban a felsőoktatási intézeteknek bizonyítaniuk kell, hogy szükséges az új képzés, illetve meg kell határozniuk, pontosan milyen foglalkozások gyakorlását teszi lehetővé az adott szak elvégzése. Első alkalommal próbálják ily módon összehangolni a képzések által elérhető kompetenciákat a tevékenység szektorok képviselői által meghatározottakkal. Nem létezhet újfajta képzés, ha nincs legalább egy elismert foglalkozás, melynek gyakorlását lehetővé teszi, pontosított a nevelésügyi miniszter.

A második szakasz abból áll, hogy az érintett felsőoktatási intézet elküldi az Országos Képzési Hatóságnak (ANC) az adott képzésre vonatkozó oklevél-kiegészítést és az megjelenik az ANC honlapján, az országos regisztereknél. A felsőoktatási intézetek kötelesek minden változást feltüntetni a RNCIS-ben, melynek egyik szerepe az, hogy az érintett fiatalokat tájékoztassa arról, hogy hol kapják meg azt a képzést, amelyet szeretnének, milyen más, hasonló képzések léteznek és mi az érintett felsőoktatási intézetek kínálata. A RNCIS egyúttal a képzések nemzetközi összeférhetőségét és összehasonlítását is lehetővé teszi. Azok a felsőoktatási intézetek, amelyek nem jegyezték be a szükséges adatokat az országos regiszterbe, ezt év végéig ingyenesen megtehetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!