ERDON Országos hírek

2013.04.15. 14:20

Sötétedő feketegazdaság

Egyre sötétebb tónusú Romániában a feketegazdaság, azaz mind nagyobb arányban látszik jelen lenni. Tanulmányban elemezték.

Egyre sötétebb tónusú Romániában a feketegazdaság, azaz mind nagyobb arányban látszik jelen lenni. Tanulmányban elemezték.

 

Egyes, folyamatosan ismételt becslések szerint az ország gazdaságának egyharmada az illegális szférában zajlik. Ennek részleteire is kitér viszont az a tanulmány, amit a feketegazdaság mérésének szakértői, a linzi egyetem professzora, Friedrich Schneider és csapata készítettek, Romániát vizsgálva. A most nyilvánosságra hozott adatok szerint az eddigi csúcsév 2010 volt, ekkor a bruttó nemzeti össztermék 29,8 százaléka mozgott az illegális szférában.

Merre megy?

Azonban azóta sem változott túl sok, s a tendencia azt mutatja, hogy bár némileg csökkent, bármikor megugorhat ez az arány. 2011-ben ugyanis csak árnyalatnyit javult a helyzet, 29,6 százalék volt a feketegazdaság aránya a teljesből, s pontosan ugyanennyi volt tavaly is.

A tanulmány készítői szerint ha csak 10 százalékkal sikerülne ezt visszaszorítani, annyi pénz „fehéredne ki”, amennyi kiteszi Románia szolgáltatási szektorának teljes forgalmát egy évben. A legsötétebb a helyzet az ingatlanbizniszben, a kereskedelemben és az építkezések területén. Az Unióban egyébként a feketegazdaság aránya átlagosan 19 százalékos. A jelentés figyelmeztet: több 10 milliárd euró van offshore cégekben, ilyen számlákon, ezek többsége persze nem is adózik, így csökkenti az ország bevételeit. A kiesést aztán adóemelésekkel próbálja kompenzálni a kormány. Ez tehát azt jelenti, hogy a csalók miatt nőnek szinte folyamatosan az adók – figyelmeztet Schneider.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!