ERDON Országos hírek

2013.03.05. 09:33

Szükség van a párbeszédre - Kelemen Hunor szövetségi elnök Martonyi János külügyminiszterrel találkozott

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség bukaresti Elnöki Hivatalában találkozott Kelemen Hunor szövetségi elnök és Martonyi János, Magyarország külügyminisztere hétfőn. A felek a találkozó végén úgy értékelték, szükség van a párbeszédre annak érdekében, hogy helyreállítsák és megerősítsék a bizalmat a két ország között.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség bukaresti Elnöki Hivatalában találkozott Kelemen Hunor szövetségi elnök és Martonyi János, Magyarország külügyminisztere hétfőn. A felek a találkozó végén úgy értékelték, szükség van a párbeszédre annak érdekében, hogy helyreállítsák és megerősítsék a bizalmat a két ország között.

 

Az RMDSZ elnöke elmondta, a romániai magyar nemzetközösség legitim, parlamenti képviselőjeként tájékoztatta a magyar külügyminisztert mindazokról a problémákról és kihívásokról, amelyek 2013-ban aktuálisak, és ezek közül néhány hosszú távon meghatározza az itt élő közösség sorsát. ”Sor kerül az alkotmány módosítására, a fejlesztési régiók átszervezésére, döntés születik az elkobzott magán és egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáról. Mindezek közül a legfontosabb ebben a pillanatban a régiók átszervezése, mert nagyon nagy a veszélye annak, hogy a tömbmagyar vidékeken a közösségek és az önkormányzati képviselet egyaránt feloldódna, elveszne. Az RMDSZ a régióátszervezés témájában elsősorban szakmai érveket sorakoztat fel, és partnereket keres a román és a magyar politikában egyaránt” - hangsúlyozta Kelemen Hunor. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a nacionalista, magyarellenes retorikának az a célja, hogy elszigetelje az RMDSZ a politikában azért, hogy ne találhasson szövetségeseket a román pártok között. Elmondta, az RMDSZ-nek az a célja, hogy kiemelje a fejlesztési régiókról szóló vitát az etnikai dimenzióból, és gazdasági, szakpolitikai érvekkel akarja ezeket megerősíteni.

A Szövetség elnöke hozzátette, a közösségi szimbólumok használata nem lehet kérdés egy európai államban. „A közösségi szimbólumok használata nem alkotmányellenes, nem sérti a többségi lakosok egyéni vagy közösségi érdekeit. Ilyen közösségi szimbólumokat szerte Európában láthatunk, amelyek nem tesznek mást, mint erősítik egy-egy helyi közösség identitását. Az az álláspontunk, hogy bármely Európai Uniós tagállamban élő nemzeti kisebbségnek joga van saját nemzeti szimbólumainak, jelképeinek a használatára”. A szövetségi elnök ugyanakkor megerősítette, az RMDSZ továbbra is a természetbeni visszaszolgáltatást tartja célravezetőnek a restitúciós rendelkezés megalkotásakor.

Kelemen Hunor leszögezte, az RMDSZ továbbra is korrekt, partneri kapcsolatra törekszik a magyar kormánnyal, a párbeszédet és az egyeztetést tartja a legfontosabbnak.

„Magyarország és Románia kormánya is úgy érzi, hogy a kisebbségi kérdés nem belügy” - mondta Martonyi János külügyminiszter Bukarestben, az RMDSZ elnökével való találkozót követően. Kihangsúlyozta, Magyarország az itt élő magyar közösség igényeit, elvárásait kívánja teljesíteni, őket akarják támogatni és segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!