ERDON Országos hírek

2012.11.06. 08:33

Ponta: Romániának 2013 tavaszáig kell megteremtenie a restitúció új törvényes keretét

Romániának 2013 tavaszáig kell megteremtenie a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatásának új törvényes keretét, mivel a jelenlegi alkalmazhatatlan - jelentette ki Victor Ponta román miniszterelnök hétfőn.

Romániának 2013 tavaszáig kell megteremtenie a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatásának új törvényes keretét, mivel a jelenlegi alkalmazhatatlan - jelentette ki Victor Ponta román miniszterelnök hétfőn.

 

Ponta reményét fejezte ki, hogy sikerül széles körű politikai konszenzust teremteni, hiszen a visszaszolgáltatás folyamata várhatóan több politikai cikluson is átível majd.

A román kormányfő leszögezte: a jelenlegi kérelmek alapján a román államnak több mint 16 milliárd euró kárpótlást kellene fizetnie, ami a jövő évi állami költségvetés felét teszi ki.

A román államot a strasbourgi emberjogi bíróság szólította fel 2010 őszén, hogy általános jelleggel orvosolja a "nemzeti jogrendszerben található strukturális problémát" az elkobzott ingatlanok után járó kártérítések ügyében, miután megállapította: nem működőképes a román visszaszolgáltatási rendszer. Romániának 2012 júliusáig kellett volna kiigazítania jogrendszerét, de végül kilenc hónap haladékot kapott.

Ponta a lehetséges megoldások közé sorolta a természetbeni visszaszolgáltatás folytatását, a kárpótlási kérelmek újbóli ellenőrzését az esetleges csalók kiszűrése érdekében, valamint a kárpótlások kifizetésének beütemezését egy hosszabb időszakra.

A Mihai Razvan Ungureanu vezette volt román kormány az év elején úgy akarta módosítani a restitúciót, hogy leállítja az ingatlanok természetbeni visszaszolgáltatását, a kárpótlások kifizetését pedig az ingatlan értékének 15 százalékára korlátozta volna a jelenlegi száz százalék helyett.

Ezt a tervezetet végül az akkor még kormányzó Demokrata Liberális Párt (PDL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem támogatta. A május óta kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) még nem állt elő újabb tervezettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!