ERDON Országos hírek

2012.07.11. 10:40

Drágulnak a dohánytermékek

Az Egészségügyi Minisztérium statisztikai adatai szerint 2006 és 2012 áprilisa között a szaktárcához közel 7,5 milliárd lej folyt be a szenvedélyadóból.

Az Egészségügyi Minisztérium statisztikai adatai szerint 2006 és 2012 áprilisa között a szaktárcához közel 7,5 milliárd lej folyt be a szenvedélyadóból.

 

A törvény értelmében ezeket a pénzforrásokat infrastrukturális beruházásokra, valamint az országos egészségügyi programok és alprogramok finanszírozására használták (közel 4 milliárd lej)- mint például a ragályos és krónikus betegségek (AIDS, TBC, érrendszeri, onkológiai, ideg és cukorbetegségek, ritka betegségek stb.) kezelésének a támogatása-, valamint orvosi eszközöknek a beszerzésére (600 millió lej). További több mint 400 millió lejt általános javításokra költöttek. A befolyt pénzösszegekből ugyanakkor mentőkocsikat is vásároltak, valamint hatástanulmányokat készítettek tizenöt megyei kórház felújítása céljából, illetve a családorvosoknak szánt számítástechnikai eszközök vásárlása érdekében.

Az új egészségügyi törvénytervezetben különben úgy szerepel, hogy a kormány megduplázza a dohánytermékek szenvedélyadóját, vagyis 1000 szál cigaretta esetében 10 euróról 20 euróra emeli, ami a csomagok 15-20 százalékos drágításához vezethet, mely azt jelenti, hogy átlagosan 2 lejjel kerülhetnek többe. Ugyanakkor a túlzott fogyasztás megakadályozása érdekében egyéb hozzájárulásokat is bevezetnek, melyekkel a minisztérium saját jövedelmét növelik. A három legnagyobb dohány termelő cég képviselői természetesen tiltakoznak, s bejelentették, hogy pénteken tárgyalásokat fognak folytatni a pénzügyminisztérium illetékeseivel arról, hogy tekintsenek el a szenvedélyadó növelésétől, s inkább a csempészet megakadályozása összpontosítsanak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!