ERDON Országos hírek

2012.01.12. 12:11

Az eutanázia nem megoldás

Fellélegezhetnek az állatvédők: az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel nem összeegyeztethetőnek találta az ún. kutyatörvényt. Az állatvédők szerint az ivartalanítás és a chipezés jelenti a probléma megoldását.

 

Miután Alkotmányellenesnek minősült a román parlament által megszavazott kutyatörvény, ezért új jogszabályt kell alkotni. Pető Csilla parlamenti képviselő lapunknak elmondta, hogy az RMDSZ nem foglalt állást a törvény alkotmányellenessé nyilvánítása kapcsán, mert a szövetség összes javaslata bekerült a törvénybe. Mint Pető Csilla mondta, tavaly szinte egész éven át folyt az ún. kutyatörvény vitája, melyet végül novemberben szavaztak meg. Mivel az Alkotmánybíróság Alkotmányellenesnek minősítette a törvény több passzusát, ezért a jogszabályt újra kell tárgyalni, mely át kell menjen a szakbizottságokon, a plénum elé kell kerüljön és ismét szavazni kell róla. A képviselő azt mondta, hogy feltehetőleg a tavaszi ülésszakban megszavazzák az új törvényt, amelyből kiveszik a kutyák elaltatására vonatkozó részeket.

 

 

 

 

 

A chip a megoldás

 

 

 

Lázár Károly a nagyváradi SOS Dogs kutyamenhely vezetője lapunk kérdéseire válaszolva kifejtette, hogy az SOS Dogs dolgozói továbbra is folytatják az ivartalanítást és az örökbefogadási eljárást. Elmondta, hogy a menhelyen jelenleg 435 kutya van, míg Nagyvárad utcáin 200-300 kóbor eb szaladgál. „Mi havonta beveszünk a menhelyre hetven, nyolcvan, sőt, akár száz kutyát is, de ugyanennyi kutyát ki is tesznek az utcára. Ez a jelenség évek óta megfigyelhető, és más városokból is hoznak ide kutyákat. Nem a kutyákat kell tehát elaltatni, hanem a kutyájuktól megszabaduló gazdákat kell megbüntetni” – szögezte le Lászár Károly. Mint mondta, az Alkotmánybíróság által kifogásolt törvénynek voltak jó részei is, például az a kitétel, hogy minden kutyát kötelező mikrochippel ellátni, az viszont súlyos hiányossága a törvénynek, hogy az önkormányzatokra bízza azt, hogy döntsön a kóbor kutyák sorsáról. „Például az egyik polgármester arról dönt, hogy ivartalanítani kell a kutyákat, de aztán jön egy másik polgármester, aki az eutanázia mellett dönt, és akkor kárba vész az ivartalanításra fordított befektetés” - érvelt Lázár Károly, aki leszögezte, hogy nem az eutanázia, hanem az ivartalanítás és a kutyájukat utcára dobó gazdák megbüntetése jelenti az egyetlen elfogadható megoldást. „Ha megcsipezünk minden kutyát, akkor annak alapján meg lehet találni a gazdát, aki az utcára dobta az ebet” - tette hozzá. Jelezte továbbá, hogy az Unió országaiban sehol nem altatják el a kóbor kutyákat, és tulajdonképpen nincsenek is kóbor kutyák, mert a gazdák nem merik kitenni a négylábúaakat.

 

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!