ERDON Országos hírek

2011.12.01. 11:19

Szabadlábra helyezték az "ördögűző" ortodox papot

Szabadlábra helyezték szerdán azt az ortodox papot, aki hat évvel ezelőtt négy apáca segédletével "ördögűzés" címén halálra kínzott egy novíciát.

Szabadlábra helyezték szerdán azt az ortodox papot, aki hat évvel ezelőtt négy apáca segédletével "ördögűzés" címén halálra kínzott egy novíciát.

Daniel Petru Corogeanu a kelet-romániai Vaslui megyei Tanacu település kolostorának házfőnöke volt 2005 nyarán, amikor négy apáca segédletével keresztre feszítette és halálra kínozta Maricica Irina Corniciot, a kolostor szkizofréniában szenvedő 23 éves novíciáját.

A pap meg volt győződve arról, hogy a lányt az ördög szállta meg, és megtett mindent a "gonosz kiűzésére". Kegyetlen szertartás keretében napokon keresztül étlen-szomjan tartotta a beteg lányt, aki három nap múlva belehalt a kínokba.

A papot hét év börtönbüntetésre ítélték, aminek kétharmadát töltötte le büntetés-végrehajtási intézetben. A volt házfőnököt most szabadon engedték, miután az erről döntő bíróság figyelembe vette a börtönben tanúsított jó magaviseletét.

A négy apáca közül hármat öt év börtönbüntetésre ítéltek, az egyik hat évet kapott. Időközben őket is kiengedték a börtönből, mivel a hármójuk büntetése lejárt, a negyedik apácát pedig a házfőnökhöz hasonlóan, feltételesen helyezték szabadlábra.

A tanacui ördögűzés óriási médiavisszhangot kapott annak idején. Az ügyből dokumentumregény is íródott, aminek alapján Andrei Serban világhírű román rendező színdarabot csinált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!