ERDON Országos hírek

2011.01.13. 13:38

Jó hírek Schengen-ügyben!

<p>Mégis tagja lehet Románia a schengeni övezetnek idén - vélte ma Nagyváradon a román külügyminiszter. Szerinte ha nem is pont a kitűzött időre, de hamarosan meglehet a csatlakozás.</p>

Belép Románia a schengeni övezetbe még az idén - az ennek ellentmondó összes információ dacára így látja ezt a román külügyminiszter. Teodor Baconschi tárcavezető ma Nagyváradon tett látogatást, s itt nyilatkozott erről. Kezdetben az Agora Egyetemen tartott előadást, ott még igen óvatoskodva fogalmazott az ügyről (ld. a témával kapcsolatos más cikkeinket) - délután azonban pártja, a PD-L megyei székhelyén tartott tájékoztatót, ahol már sokkal konkrétabb volt.

Hónapok kérdése (?)

Az elutasító francia és német álláspont felpuhulására számít tehát a diplomata. Teodor Baconschi külügyminiszter a PD-L-nél tételesen így fogalmazott: "Románia még idén a schengeni övezet tagja lesz". Hozzátette: "jelenleg is zajlanak ennek érdekében a diplomáciai erőfeszítések, mindent megteszünk ezért, amit csak lehet". Szerinte az ország minden szempontból felkészült a csatlakozásra.

S hogy ez mikor következhet be, a miniszter meglátásának megfelelően? Nos, ez is kikövetkeztethető volt a tárcavezető válaszából. Jelezte még ugyanis: "a soros magyar EU-elnökség okán nagyon számítunk Magyarország hathatós támogatására, s a csatlakozásunk a magyar elnökség végéig esetleg megtörténhet". Magyarország pedig június végéig tölti be ezt a tisztséget...

Baconschi kifejtette még: az EU tagállamainak szakértői februárban helyzetértékelést tartanak, s ő azt reméli, hogy ott majd fordulat következhet be a tiltakozó államok hozzáállásában. "Ha ott sem fog, akkor a továbbiakban is a soros EU-elnök támogatására számítunk az ügyben, azon hónapok során, amíg betölti ezt a posztot" - tette hozzá.

Igyekezett ugyanakkor kiköszörülni a csorbát egy pár nappal ezelőtti diplomáciai baki miatt. Akkor Románia azt tudatta, hogy ha késleltetik a schengeni csatlakozását, akkor ellenlépésként nem engedi majd monitorizálni az igazságügyet. A miniszter tegnap Váradon már ezt mondta: "Továbbra is engedjük a monitorizálást, nem is tehetnénk másként, s nem is akarjuk ezt és semmi mást sem összekapcsolni a schengeni csatlakozásunkkal".

Váltana

Teodor Baconschi pártjának, a PD-L-nek az ügyeiről is nyilatkozott Váradon. Mint ismert, a tömörülés közelgő kongresszusán tisztújítás is lesz. Szerinte "Új lendület és változás kell ebben a pártban. És nem kell nekünk a baloldali szavazók kegyeit keresnünk, hanem a jobbosok és a jobbközép újramozgósítása a dolgunk". Arra célzott, hogy váltást szeretne a párt élén. Ennek ellentmondó hangok is vannak azonban a PD-L-ben.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!