ERDON Országos hírek

2010.09.09. 07:56

Basescu szerint Franciaország gúnyt űz az európai normákból

<p>A román államfő szerint Franciaország "gúnyt űz az európai normákból" a roma bevándorlók kitoloncolásával.</p>

Az AFP tudósítása szerint Traian Basescu erről azelőtt beszélt, hogy csütörtökön Romániába látogat a párizsi kormány két minisztere. Az államfő hozzátette ugyanakkor, hogy a kialakult helyzetért a román kormány és maguk a romák is felelősek.

Eric Besson francia bevándorlásügyi miniszter és Pierre Lellouche, az európai ügyekért felelős miniszter csütörtöki bukaresti látogatásával kapcsolatban Basescu úgy fogalmazott, hogy "hasztalan" lesz, ha a politikusok azért mennek, hogy előadást tartsanak Romániában. "Ám ha azért jönnek, hogy megoldást találjunk, akkor megtaláljuk a megoldást" - tette hozzá a román államfő.

Franciaországot komoly nemzetközi bírálatok érik azóta, hogy csaknem ezer romát toloncoltak ki az országból Romániába és Bulgáriába. Párizs júliusban hirdetett harcot a romák által lakott illegális sátortáborok ellen, nagyjából háromszáz cigánytábor felszámolását tervezve. Nicolas Sarkozy köztársasági elnök biztonsági okokkal indokolta az intézkedést. Franciaországban a becslések szerint mintegy 15 ezer, Kelet-Európából származó roma él illegális sátortáborokban és elhagyott épületekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!